Читај ми!

Ирански дрон за напад на Тел Авив, Мосад прети Техерану

Иранска војска представила је нови дрон "араш 2" посебно дизајниран за нападе на Тел Авив и Хаифу. Први човек израелских обавештајаца, Давид Барнеа упозорио да могући споразум о иранском нуклеарном програму не представља обавезу за Тел Авив.

Ирански дрон за напад на Тел Авив, Мосад прети Техерану Ирански дрон за напад на Тел Авив, Мосад прети Техерану

"Араш 2", нови дрон великог домета, посебно је направљен за нападе на Тел Авив и Хаифу, рекао је командант иранских копнених снага, генерал Кијоумарс Хејдари, док је истовремено, шеф Мосада известио америчке званичнике да евентуални споразум о нуклеарном програму Ирана нема посебан значај за власти у Тел Авиву.

Барнеа је, такође, упозорио америчке и западноевропске званичнике да Израел сматра да обновљени преговори о иранском нуклеарном програму представљају "шараду", те да неће заштитити Иран од операција Мосада.

"Цео договор је заснован на лажима. Иран покушава да се докопа атомског оружја које представља суштинску претњу за Израел. Договор би могао да им помогне да под маском међународног легитимитета постигну циљ", рекао је шеф Мосада.

Нови преговори о иранском нуклеарном програму запали су у ђорсокак пошто су Британја, Немачка и Француска, током викенда, изразиле озбиљне резерве о иранској одлучности да процес успе. У преговарачком процесу учествују још Кина и Русија, која је последње реакције из западних престоница оценила као "неконструктивне".

Споразум у иранском нуклеарном програму на једвите је јаде постигнут 2015. године, али је тадашњи председник САД Барак Обама, суочен са недостатком подршке у Конгресу, тај документ потврдио указом, што је његовом наследнику, Доналду Трампу омогућило да га, касније, једним потписом одбаци.

Трампов потез је, у великој мери, отворио могућност Ирану да без претеране контроле настави нуклеарни програм, што је администрацију Џозефа Бајдена натерало да покуша да испослује нови договор.

Могућност новог договра са Ираном разбеснела је власти у Тел Авиву, које су у претходних неколико месеци извеле низ вежби усмерених директно против иранског нуклеарног програма, укључујући упад борбених авиона у ваздушни простор те државе, као и развој нове бомбе намењене уништавању подземних бункера.

"То је државни тероризам који је наредио Али Хамнеи и који спроводе Револуционарна гарда и иранске обавештајне службе", рекао је шеф Мосада, наводећи да су на мети Техерана, последњих месеци, били израелски држављани у Турској и у западној Европи.

Најава новог иранског дрона временски се подударила са новим пакетом санкција које је Америка увела Техерану због серије хакерских напада на аалбанске институције и спекулација да су иранске беспилотне летелице испоручене Русији за борбу у рату у Украјини.

Техеран није објављивао додатне информације о новом дрону, наводећи само да се ради о "самоубилачкој летелици" домета око 2.000 километара.

Пентагон је, пре неколико месеци објавио да иранска војска увежбава руске официре за употребу дронова, наводећи да ће беспилотне летелице бити испоручене Москви у замену за 18 борбених авиона Су-35, првобитно намењених египатским оружаним снагама.

Укупно 27 камера, којима је агенција УН за нуклеарну енергију надгледала ирански нуклеарни програм је искључено. Низ западних држава тврди да је Техеран далеко премашио количину обогаћеног уранијума која је дефинисана старим договором. Израел сматра да је нови споразум бесмислен. Спремни планови напада и нове бомбе.

Тензије, које већ годинама прате ирански нуклеарни програм, додатно су подигнуте пошто је шеф Међународне агенције за нуклеарну агенцију, Рафел Гроси известио да "не може гарантовати" да је овај програм намењен искључиво за цивилне сврхе, те да није начињен никакав напредак у решавању питања везаних за трагове радиоактивности на местима које Техеран није пријавио.

Иранске власти су, одмах након објављивања извештаја шефа ИАЕА, навеле да се ради о старим оптужбама, понављајући да ће споразум бити постигнут када се Запад обавеже на укидање санкција и пружи гаранције да ће договор, за разлику од оног из 2015. године, бити трајан.

Некадашњи представник Ирана при ИАЕА, Казем Харибадади објаснио је да је Техеран у два извештаја објаснио све активности на та три места, наводећи да се ради о занемарљивим количинама нуклеарног материјала. "Разлог толико пажње је политички притисак САД, неких западних држава и ционистичког режима на ИАЕА", рекао је Харибадади телевизији Ириб.

ИАЕА, међутим, није била задовољна одговорима, посебно после извештаја немачких обавештајаца из јуна, према којима власти у Техерану "убрзано раде на овом програму".

"Немачке обавештајне агенције су биле у позицији да потврде значајан раст активности у набавкама које се могу повезати са нуклеарним програмом", наводи се у извештају Федералне канцеларије за заштиту устава, или BfV.

Подигнуте тензије, неуспешни преговори и међусобне оптужбе резултирали су последњих дана ризичним вежбама израелске авијације и одлуком Ирана да на више од 50 локација спреми склоништа за случај нуклеарне или хемијске несреће.

Израелски авиони Ф-35 успели су у неколико наврата за последња два месеца да неопажено уђу у ирански ваздушни простор током вежбе у којој су учествовали дронови и најмање један танкер КЦ-48, јављају израелски медији.

Иранци нису ни потврдили ни демантовали тај извештај, али су готово истовремено почели велике маневре беспилотних летелица, током којих је за 48 часова испробано више од 150 дронова, те отворили посебна склоништа на више од 50 локација у тој држави.

Иако то Техеран одлучно демантује, власти у Израелу убеђене су да је израда атомске бомбе крајњи циљ иранског нуклеарног програма, поткрепљујући тврдње стотинама килограма докумената које су агенти Мосада крајем јануара 2018. украли из тајног центра у Техерану.

Израел, бар према тврдњама Техерана, покушава да заустави и нападима на научнике укључене у нуклеарни програм. Последња жртва ове кампање био је "млади научник" који је страдао у мају у нападу дронова на војни комплекс Парчин код Техерана.

недеља, 28. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару