Читај ми!

Кад британски премијер и министар финансија крше закон то кошта 60 евра

Британски премијер Борис Џонсон је добио фиксну казну због кршења закона о ковиду 19, тиме што је присуствовао рођенданској забави у Даунинг стриту број 10, али је обећао да ће се борити као премијер упркос жестоким позивима да поднесе оставку. Износ казне 50 фунти (60 евра).

Риши Сунак, министар финансија и Џонсонова супруга, Кери, такође су кажњени због присуствовања скупу 19. јуна 2020. у кабинету. Метрополитен полиција каже да је издато више од педесет казни. Сво троје су изјавили да су их платили у уторак.

Сматра се да су Џонсон и Сунак први актуелни премијер и министар финансија који су кажњени. Оптужени су такође да су довели парламент у заблуду тиме што су претходно порицали да су присуствовали забавама током карантина.

Сунак није одмах издао саопштење, што је "подгрејало" спекулације неких Торијеваца о томе да би Сунак могао да поднесе оставку након катастрофалне недеље у којој су порески послови његове супруге били под лупом истражитеља. Такав потез би, наводи Гардијан, извршио велики притисак на Џонсона да следи његов пример.

Џонсон се "потпуно извинио" и одбио позиве да поднесе оставку, иако полиција истражује још шест скупова на којима је наводно био присутан.

У изјави са одмора у Чекерсу, Џонсон је рекао да је "понизно прихватио" да је прекршио правила, али је такође тврдио да је рођенданско окупљање трајало мање од 10 минута и да му "није пало на памет" да је догађај био погрешан. Тврдио је да је говорио "у доброј намери" у Доњем дому када је рекао да се поштују сва правила у Даунинг стриту.

"У потпуности поштујем исход [полицијске] истраге. Разумем љутњу коју ће многи осетити због тога што сам и ја погрешио када је у питању поштовање самих правила која је влада коју водим увела да заштити јавност. Искрено прихватам да људи имају право да очекују боље. Сада осећам још већи осећај обавезе да испуним приоритете", навео је Џонсон.

Сунак се "безрезервно извинио" због присуства скупу, рекавши да дубоко жали за "фрустрацијом и бесом изазваним" и потврдио да је казна од 50 фунти плаћена.

Али, након сати ћутања које су навеле посланике торијеваца да спекулишу да би могао да поднесе оставку, Сунак је потврдио да ће остати на функцији.

Извори блиски Сунаку демантовали су извештај Тајмса да је провео дан размишљајући о подношењу оставке, али нису желели даље да коментаришу шта је урадио током дана.

"Иако је веровала да се понаша у складу са правилима у то време, госпођа Џонсон прихвата налазе Метрополитен полиције и безрезервно се извињава", рекао је портпарол супруге британског премијера.

Кир Стармер, вођа лабуриста, позвао је обојицу "кривих људи", Џонсона и Сунака, да поднесу оставке због "непоштовања функција". Рекао је да је Џонсон "у више наврата лагао јавност" и да је његово понашање "шамар у лице" свима онима који су поштовали правила.

"Морају да оду", рекао је Стармер.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи