Читај ми!

Не плачи за доларима, Аргентино – ММФ, ватра и камење

Неколико минута након што је почела седница аргентинског Конгреса на којој владајућа странка, уз подршку опозиције, тражи да се одобри споразум са Међународним монетарним фондом (ММФ), демонстранти су засули зграду парламента каменицама, а на полицију је бачен молотовљев коктел. У Конгресу се расправља о пројекту рефинансирања дуга према Међународном монетарном фонду од 45 милијарди долара.

Испред зграде аргентинског Конгреса три дана трају демонстрације због споразума са ММФ-ом о коме се гласа у Представничком дому. Како преноси аргентински Кларин, левичарске групе које се противе споразуму засули су зграду каменицама, а један полицајац је повређен када је на кордон полиције бачен молотовљев коктел.

"Оно што се дешава на улазу у Конгрес је сулудо", написао је на Твитеру посланик Заједно за промене, Рикардо Лопез Марфи.

Ројтерс наводи да је већина демонстраната протестовала мирно, носећи транспаренте на којима је писало "Не ММФ-у", "Не договору са ММФ-ом".

Испред зграде Конгреса демонстранти су у среду поставили шаторе. 

Аргентина ове године мора да плати дуг од 18 милијарди долара ММФ-у, а за то нема средстава након година економске кризе, инфлације која се креће око 50 одсто, док се све више смањују резерве у страним валутама, а пезос губи на вредности. 

Званичници кажу да је нови договор, који мења неуспели програм од 57 милијарди долара који је покренут 2018. кључан за спречавање неиспуњења обавеза Аргентине према ММФ-у.

Али, за тај договор Аргентина ће морати да испуни одређене циљеве - смањење фискалног дефицита и смањење енергетских субвенција.

"То је споразум о колонизацији, који може донети само више кризе, више прилагођавања, више сиромаштва", рекла је Ромина Дел Пла, посланица у доњем дому крајње левичарске Радничке партије.

Посланик Заједно за промене Клаудио Пођи рекао је да споразум представља "мање зло" у односу на веће зло - неплаћање рачуна и кашњење са обавезама на међународном тржишту.

Аргентина, коју је ММФ спасавао кроз 22 транше, пристала је на програм од рекордних 57 милијарди долара у 2018. под тадашњим председником Маурисијем Макријем. Тај договор није успео да заустави економску кризу и земља је пала у рецесију праћену високом инфлацијом.

Након што га у потпуности одобре Конгрес и одбор ММФ-а, 45 милијарди долара би требало да буду исплаћене у периоду од две и по године, од чега ће велики део отићи на отплату дуга из програма за 2018. Свака уплата долази након ревизије.

Те исплате од ММФ-а биле би у великој мери плаћене унапред, а више од три четвртине биле би исплаћене у првих шест од укупно 11 планираних исплата, наводи се у писму аргентинске владе о намерама.

Аргентина ће морати да почне да отплаћује дуг од 2026. године, што би требало да буде завршено до 2034. године.

"То омогућава да се продуже услови за земљу да спроведе реформе, нормализује ситуацију и буде у могућности да се врати на међународна тржишта капитала", рекао је Еугенио Мари, економиста у Фондацији "Слобода и прогрес".

ММФ, преноси Ројтерс, има "шарену историју" у јужноамеричким земљама произвођачима житарица, где га многи криве за подстицање мера штедње које су продубиле економску кризу почетком 2000-тих, која је милионе људи одвукла у сиромаштво.

петак, 02. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару