Читај ми!

Отказују се божићни вашари широм Немачке – очајни трговци, разочарани туристи

Издалека долазе туристи да виде немачке божићне вашаре. Мирис цимета, бадема и куваног вина, рингишпили и кућице из којих се продаје роба... али ни ове године због короне у многим градовима нема вашара. Трговци су очајни.

На Маријином тргу у Минхену одзвањају традиционалне песме, туристи ваде телефоне и снимају звоњаву са импозантне зграде градске већнице. Међу њима је и Матеус Коуто (29), Бразилац који је на постдипломским студијама у Гетингену.

"Пет сати сам се возом возио према југу и тако сам хтео да посетим божићни вашар овде у Минхену."

Али, традиционални божићни вашар је отказан у последњем трену. Око Коута се налазе већ састављене, али затворене дрвене кућице. На некима има јелових гранчица или украсних стаклених кугли.

У нормалним временима вашар би до Божића посетило око три милиона људи у потрази за божићним поклонима или како би са друштвом попили кувано вино.

"Можда се могло оградити неко подручје које би могло да се контролише", каже Коуто. "Унутра су могли онда да пуштају вакцинисане и оне који су прележали корону."

Али ништа од тога неће бити. Ни у Минхену ни у другим градовима попут Нирнберга, где људи иначе због божићног вашара долазе чак из Токија.

Велики ударац за трговце

Баварска је, уз Саксонију, немачка покрајина тренутно најјаче погођена четвртим таласом короне. Понегде су уведена ограничења кретања, а сви вашари су отказани.

"Зато што мислимо да би то водило безбројним контактима и да ту не може бити ефикасне контроле", каже баварски премијер Маркус Зедер. С обзиром да су затворени ноћни клубови и барови, он мисли да би се на божићним вашарима окупљало још више људи. "Жао нам је због трговаца", додаје Зедер.

Кристијан Шетл би на божићној тржници из дрвене кућице продавао анђеле, звезде, мале јелке. Он је имао највећи штанд с божићним украсима. Сад га је већ раставио. "Кад је стигла одлука о отказивању сви смо на Маријином тргу чекали на то саопштење у страху", каже Шетл за DW.

"Снажни мушкарци који тешким камионима обилазе Баварску имали су сузе у очима. Јер стварно више не знају како ће њихове породице преживети", додаје он.

Шетл потиче из старе трговачке породице. "Моја бака је говорила: увек остави неку уштеђевину! Али сада ствари постају критичне." Божићне украсе је тешко продавати преко интернета. "Друкчије су емоције кад човек стоји пред штандом, све светлуца, и осећа се мирис куваног вина."

Прошле године је Шетл покушао да продаје преко интернета, али је обрнуо једва хиљаду евра. Сад се боји за егзистенцију. "Зато што већ рачунамо да идуће године опет неће бити ни Октоберфеста. Можда ће корона опет мутирати. Кад ћемо поново имати приходе? Стварно се бојимо."

Гужва на божићном сајму у Ахену

Тренутно се широм Немачке отказују божићни вашари, зависно од броја заражених. А тамо где се одржавају важи правило 2Г – приступ имају само вакцинисани и они који су преболели ковид, док се негативни тест не признаје.

На примеру Ахена, најзападнијег немачког града од 280.000 становника уз границу према Холандији и Белгији, брзо се види слабе тачке тога концепта. Сајам са 115 кућица се протеже кроз велики део старог града, у који се може ући са свих страна. У нормално време вашар посети око милион и по људи. Предвиђене су само местимичне контроле, полицајци и комунална милиција ту и тамо обилазе тргове. Мирише на вино, цимет и пржене бадеме. Људи се тискају у уским улицама поред штандова којима свако може да приђе.

Друкчије је у угоститељским објектима са столовима и столицама. Ко тамо жели да уђе, мора да покаже потврду да је цепљен или да је преболео ковид. Заузврат добије белу наруквицу с којом "може ући у све угоститељске објекте на сајму", објашњава један контролор. Али свако наруквицу ставља сам, па она може завршити и код некога другога на руци или у џепу.

Свуда обавеза ношења маске

"Морам ли сад опет да ставим маску?", пита једна жена свога мужа након што су појели печену кобасицу. Он не зна. Знакови који упозоравају на обавезу ношења маске и правило 2Г нису упадљиви. Може ли то добро проћи? "Већина излагача овде страхује да нећемо остати отворени до 23. децембра", каже Ролф Герардс, који држи велики угоститељски штанд. Број нових инфекција и даље расте, каже он сетно. То не би угрозило његову егзистенцију јер у Ахену има месару која је његов главни извор прихода.

Тренутно на вашару сме да угости највише 176 особа. Раније је трипут више људи стајало око његовога штанда и у њему. Сад је пред улазом дуг ред. Изгледа да људи желе да уживају док је могуће.

На Маријином тргу у Минхену поново се оглашавају звона на градској већници. Нема гужве, јер нема ни вашара. Дуг ред, међутим, иде око већнице, и завија за ћошак. Иза је наиме центар за вакцинације.

субота, 20. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару