Читај ми!

Један пуњач мења све – кроји ли ЕУ судбину “Епла“

Европска комисија је предложила да УСБ типа Ц буде заједнички улаз за све електронске уређаје. Тако би мобилни телефони, таблети, камере, слушалице, преносни звучници и ручне конзоле за видео-игре могли да се пуне истим пуњачем без обзира на марку уређаја. Пуњачи ће се продавати одвојено од уређаја. Тај предлог требало би да усвоји Европски парламент и државе чланице Уније. Комисија поручује да нема циљ да науди “Еплу” и да је одлука донета јер компаније, упркос десетогодишњим разговорима, нису успеле да се договоре о заједничком решењу.

"Епл", чији су уређаји опремљени различитим портом дуго се противио том плану Уније, тврдећи да би то угушило иновације и довело до веће количине електронског отпада, будући да би сви други пуњачи застарeли.

Нови закон ће вероватно ступити на снагу 2024. године, јер га прво мора одобрити Европски парламент, а затим усвојити произвођачи. Осим телефона, примењивао би се на камере, слушалице, преносне звучнике и конзоле за видео игре.

То не би утицало на бежичне пуњаче, али главна промена би се догодила за "ајфон", који тренутно има "лајтнинг" порт за пуњење.

"Шта нудимо? Више слободе, мање трошкова и мање електронског отпада", рекао је Тијери Бретон, европски комесар за трговину.

Брисел истиче еколошке користи и 250.000.000 евра уштеде колико грађани годишње троше на куповину пуњача.

Комисија поручује да нема циљ да науди "Еплу" и да је одлука донета, јер компаније, упркос десетогодишњим разговорима, нису успеле да се договоре о заједничком решењу.

"Мој комисијски телефон, има УСБ улаз типа Ц. Имам још један, од бренда који нећу споменути, али знате чији је. Ту је улаз који није компатибилан, тако да морам да носим два пуњача све време. То је ноћна мора. Ми на то стављамо тачку. Европски потрошачи моћи ће да користе један пуњач за сву своју преносну електронику. Предлог није ни против кога. Све што радимо је у интересу потрошача", истакао је Бретон.

Многи посланици Европског парламента поздравили су ту објаву.

"Потпуно је апсурдно тражити од Европљана да сваки пут плате нови пуњач, док су нам фиоке пуне", рекла је Саскија Брикмонт, посланица Зелених.

Са друге стране, предлог је наишао на критике технолошких аналитичара.

"Ово је крајње глуп начин за приступ дизајну и стандардизацији производа. Шта се дешава за пет година када неко жели да користи бољи конектор?", упитао је технолошки аналитичар Бенедикт Еванс на Твитеру.

Ипак, ако закон буде усвојен како је предложила Европска комисија, постаће незаконито продавати електронски уређај без УСБ-Ц прикључка за пуњење.

"Епл" би морао да пређе на УСБ-Ц за своје производе који се продају широм блока, рекао је званичник комисије, напомињући да технолошки гигант већ продаје нове таблете са таквим прикључцима за пуњење.

Законодавни предлог је корак уназад за "Епл", ког су регулатори Европске уније оптужили за одржавање неправедних такси на ривалским сервисима за стримовање музике попут "Спотифаја", а који зависе од "Еплове" продавнице апликација.

"Ударац у стомак" 

Такође, се суочава са истрагом у вези са "Епл пеј" услугом, једином услугом плаћања доступном на "Епл" производима за коју су званичници ЕУ навели да би могла да представља кршење правила конкуренције Уније.

Данијел Ајвс, генерални директор истраживања капитала у Ведбуш Секјуритију назвао је предлог Европске уније "ударцем у стомак за Епл" који би приморао ту компанију да прилагоди дизајн и ланац снабдевања, што би коштало до милијарду долара.

"Тиме се битка између Епла и ЕУ подиже на виши ниво. То је као да приморате Нетфликс да поред стримовања обезбеди и преглед видео-рикордера", рекао је Ајвс.

Званичници Европске уније и законодавци у Европском парламенту заговарали су јединствени пуњач од 2009. године, када је на тржишту било више од 30 опција пуњења, а сада их има три.

Тврдили су да би мање жица било погодније за кориснике и боље за животну средину, јер су пуњачи за мобилне телефоне одговорни за 11.000 тона електронског отпада годишње у читавом блоку, процена је Европске комисије.

"Епл": Ограничавање иновација 

Аргумент "Епла" је да је Европска унија увела јединствени пуњач 2009. године, ограничила би иновације које су довеле до УСБ-Ц и "лајтнинг" конектора. У саопштењу, компанија је навела да, иако поздравља посвећеност Европске комисије заштити животне средине, залаже се за решење које је оставило страну интерфејса за пуњење отвореном за иновације.

Бретон је у четвртак рекао да је упознат са забринутошћу "Епла".

"Сваки пут када покушамо да дамо предлог, такве компаније почињу да говоре: То ће бити против иновација. То уопште није против иновација. То није ни против кога. То је за европске потрошаче", нагласио је Бретон.

Критичари таквог предлога говоре да акција Европске уније долази прекасно, због пада типова конектора последњих година.

Половина каблова за пуњење продатих са мобилним телефонима 2018. имала је УСБ микро-Б конектор, док је 29 одсто имало УСБ-Ц, а 21 одсто "лајтнинг" конектор, према студији коју је објавила Европска комисија 2019. Удео УСБ-Ц портова за пуњење се највероватније повећао, јер се већина Андроид телефона сада продаје са њима.

Европска комисија је саопштила да ће захтевати од произвођача да продају уређаје без пуњача, а ако опција у пакету остане доступна, морала би се понудити издвојена опција истог производа.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару