Читај ми!

Самит Путин–Бајден, висок улог и мала очекивања

Председник САД Џозеф Бајден и председник Русије Владимир Путин разговараће у Женеви, на свом првом састанку, о широкој лепези нагомиланих проблема у свету и о односима две светске силе. Међутим, питање је да ли ће састанак оправдати епитет историјског, или ће конкретни договори изостати а односи двеју земаља остати на ниској комуникацијској фреквенцији.

Иако аналитичари и у Русији и у САД поручују да не треба очекивати много од првог сусрета двојице председника, знатижеља је велика. Док се најављују "искрени разговори пуни несугласица" и поред низа најављених тема још се не зна о чему ће тачно Путин и Бајден  разговарати а које теме ће избегавати.

Од Северног пола до Сирије, не и о Украјини

Из Беле куће поручују да ће председник САД предност дати темама, односно критикама на рачун Русије, полазећи од Украјине, преко кршења људских права до наводних руских софтверских напада. Ипак, мало је вероватно да ће то бити "место сусрета" двојице председника.

Иако је Џозеф Бајден вероватно најупућенији председник САД када је реч о Украјини, многи аналитичари сматрају да ће Бајден ту тему вешто избегавати због корупционашког скандала  за који је његов син осумњичен, а тиче се управо послова у Украјини.

Нуклеарни споразум са Ираном, климатске промене и ситуација на Блиском истоку звуче много примамљивије и мање обавезујуће у тренутној ситуацији.

Највероватнији опипљиви резултати били би почетак нове рунде преговора о контроли наоружања, названих преговорима о стратешкој стабилности.

То се пре свега односи на ракетне системе које су САД и НАТО поставиле у Румунији и Пољској а Русија на Арктику.

Такође би могло да се најави да две земље предузимају кораке ка нормализацији дипломатских односа, укључујући дозволу америчком амбасадору да се врати у Москву и руском амбасадору да буде враћен у Вашингтон.

Оба амбасадора бораве у својим матичним земљама од априла, када је Бајден најавио нову рунду санкција против Русије и протеривање руских дипломата, као одговор на наводно руско мешање у изборе и сајбер нападе.

Почетак почетка  

"Желимо да пређемо на стабилнију и предвидљивију везу – то је у нашем интересу. Не желимо да то буде контрадикторно и увек појачано. То је оно чему се надамо – да ће ово бити почетак почетка", поручила је портпаролка Беле куће.

Нешто слично рекао је и државни секретар САД Ентони Блинкен, да ће Бајден од Путина тражити предвидљивији, стабилнији однос, и сарадњу у подручјима која су од заједничког интереса.

"Али ако Русија настави да предузима непромишљене и агресивне акције, одговорићемо снажно", рекао је Блинкен.

Путин и Бајден нису странци

За Бајдена Путин није "најомиљенија личност", уз то би своју спољну политику радије усмерио на Кину, због чега тражи "стабилан и предвидљив" однос са Русијом. Али стручњаци кажу да Путин не тражи исто, и да нема подстицај да мења свој курс према петом председнику САД с којим има посла у више од две деценије боравка на власти.

Путин је у интервјуу за Ен-Би-Си њуз (NBC News) рекао да се Бајден "радикално разликује" од Трампа, којег је назвао "изванредном особом", а Трампово понашање је супротставио Бајденовој дугој каријери у политици.

"То је друга врста човека", рекао је Путин за Бајдена.

Да би избегли сваку могућност "грешке", из Беле куће су већ рекли да неће бити заједничке конференције за новинаре након самита. Уместо тога, Бајден ће се новинарима обратити одвојено, избегавајући било каква подсећања на састанак и изјаве Доналда Трампа и Владимира Путина у Хелсинкију.

Путања односа Русије и САД неће се суштински мењати, али се очекује да ће се неколико области оставити отвореним за будући дијалог.

Евентуална бура остаће иза затворених врата самита у вили Ла Гранж док ће се црвене линије и оштре поруке истицати само на насловним странама домаћих новина за унутарполитичке потребе.

недеља, 01. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару