Читај ми!

Парламентарни избори у Израелу, четврти за две године

Грађани Израела по четврти пут, за две године, излазе на биралишта како би изабрали нове представнике у скупштини, Кнесету.

Нови парламентарни избори у Израелу одржавају пошто је влада коју је водио Бенјамин Нетанјаху пала у децембру, а због тога што није испоштован законски рок за усвајање буџета.

Актуелни премијер Бенјамин Нетанјану, кога називају и "Краљ Биби", очекује да његова партија Ликуд победи на изборима захваљујући успешној вакцинацији против коронавируса.

Ликуд је кампању водио уз слоган "Нација вакцинације", поручујући да је само Нетанјаху могао да предводи тако брз програм имунизације.

Он се, међутим, суочава са оптужбама за корупцију, које негира. Управо у том суђењу, али и удару на економију због пандемије, опозиција види шансу за победу и окончање владавине Нетанјахуа.

Ипак, како наводи Ројтерс, опозиција у Израелу је фрагментирана и нема истакнутог лидера који би био контратежа Нетанјахуу. 

Ликуд, чак и ако победи, имаће потешкоће у формирању коалиције која би водила нову владу, што се дешавало и током претходна три изборна циклуса.

Као најозбиљнији противник Ликуду истиче се партија Јаира Лапида, бившег министра финансија и ТВ водитеља, који води партију левог центра "Будућност постоји". Ова странка је тренутно у опозицији и очекује се да освоји друго место на изборима.

Један од највећих губитника избора могла би да буде Плаво-бела партија бившег генерала Бенија Ганца, која је почела да се распада после прикључења коалицији са Нетанјахуом у претходној влади. Анкете показују да партија Ганца неће добити ниједно место у Кнесету, наводи Ројтерс.

Биралишта су отворена у 7 сати по локалном времену, а прве излазне анкете очекују се у 22 сата вечерас.

Предизборне анализе показују да нема јасног победника, али се очекује да Нетанијахуова партија Ликуд освоји највећи број гласова, али не и већину у Кнесету који броји 120 посланика.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?