Читај ми!

Трамп може бити "склоњен у страну" пре предаје власти, потребно је само једно писмо

Многи амерички аналитичари, након јучерашњег упада демонстраната у Конгрес, позивају руководство Републиканске странке и потпредседника Мајка Пенса да се позову на 25. амандман којим је могуће да се Доналд Трамп прогласи неспособним за вршење дужности председника САД. Да ли је могуће прогласити Трампа неспособним и то 13 дана пре истека мандата?

У Устав САД је након убиства Џона Кенедија 1963. године било потребно увести одредбе које ће јасно дефинисати ко ће преузети функцију председника који је преминуо, смењен или поднео оставку.

Због тога је 1967. године донет 25. амандман који јасно утврђује та правила, а део америчке јавности позива потпредседника Мајка Пенса и друге чланове кабинета да захваљујући том амандману прогласе Трампа неспособним за обављање функције председника.

На основу трећег члана тог амандмана, председник САД може својевољно да пренесе своја овлашћења на потпредседника, у случају да је онемогућен да врши дужност шефа државе.

Примера ради, последњи пут се то догодило 2007. године, када је тадашњи председник Џорџ Буш пренео овлашћења на потпредседника Дика Чејнија због колоноскопског захвата. Чејни је био вршилац дужности председника око два сата.

Пре тога, дужности су пребачене на потпредседника још два пута – Џорџ Буш је пренео овлашћења на Чејнија и 2002. године, а његов отац био је вршилац дужности председника 1985. године, када је Роналд Реган био на колоноскопији. Сва три захвата су вршена под анестезијом.

Међутим, када председник не жели својевољно да пренесе своја овлашћења, а процењено је да није у могућности да извршава своје дужности, могуће је покренути четврти члан 25. амандмана.

Према том члану, уколико потпредседник и већина чланова кабинета, или неко друго тело као што је Kонгрес, у складу са законом доставе председавајућем Сената или председавајућем Представничког дома писано обавештење да председник није у стању да обавља своје дужности, потпредседник ће тог тренутка преузети овлашћења и обавезе као вршилац дужности председника.

Све што је потребно јесте да Пенс и већина чланова пошаље писмо Конгресу у којем проглашавају председника неспособним.

Ситуацију олакшава и то што је могуће заобићи правило да проглашавање председика неспособним мора да потврди двотрећинска већина и у Представничком дому и у Сенату, пошто је проста већина довољна за мандат од 25 дана, а до краја Трамповог мандата остало је мање од две седмице.

Тиме би Доналд Трамп званично остао председник, али би све његове дужности извршавао Мајк Пенс.

Ипак, Трамп би могао да пошаље своје писмо Конгресу у којем негира да је неспособан за обављање дужности, али је због кратког рока мандата немогуће да Конгрес одговори до Бајденовог ступања на дужност.

Пошто четврти члан досад није коришћен, не може се са сигурношћу рећи ко би предао дужност председника Бајдену на инаугурацији 20. јануара у случају преноса овлашћења на Пенса, пошто се није дешавало да одлазећи председник не присуствује инаугурацији изабраног шефа државе, али и то да председник буде проглашен неспособним за вршење функције.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару