Председник Авганистана оспорава део споразума: Пуштање затвореника није у надлежности САД

Председник Авганистана Ашраф Гани је рекао да се његова влада није обавезала да ослободи затворенике талибане, како се наводи у споразуму САД и милитаната.

Према том споразуму, потписаном у Дохи, 5.000 талибана би требало да буде размењено за 1.000 заточеника из редова владе у Кабулу, и то до 10. марта.

Авганистанска влада држи око 10.000 талибанских заточеника.

Гани је рекао да такво пуштање затвореника не може бити предуслов за разговоре, али да мора бити део преговора.

"Пуштање затвореника није у надлежности САД, већ авганистанске владе", поручио је Гани.

Према овом споразуму, очекује се и повлачење америчких и НАТО војника из Авганистана. У замену за то, талибани су пристали на мировне разгвооре са авганистанском владом.

Талибане овај споразум обавезује и да зауставе Ал Каиду и друге екстремситичке групе да делују у деловима земље под њиховом контролом.

Сједињене Државе су ушле у Авганистан након напада 11. септембра, јер је седиште Ал Каиде тада било тамо. Иако су талибани збачени са власти, остали су активни у великом делу Авганистана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?