Мигранти напуштају Турску, преко Једрена прешло 37.000

Турску је преко Једрена напустило око 37.000 миграната, саопштио је турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу. Синоћ је спречено око 10.000 илегалних прелазака границе са Грчком. Француски председник Емануел Макрон позвао је руског и турског колегу да зауставе борбе у Сирији и договоре се о трајном примирју. Макрон је у одвојеним телефонским разговорима са Путином и Ердоганом рекао да је забринут због могуће хуманитарне катастрофе изазване сиријском офанзивом и њиховим савезницима у Идлибу.

Након што је Турска одлучила да отвори своје границе - на десетине миграната је у Истанбулу на аутобуској станици.

"Стигао сам из Измира. Идем до Грчке, а после у Француску", каже Масуд. Чекају аутобусе којима ће стићи до грчке границе. "Овде сам већ 2-3 недеље", каже Амрулах, мигрант.

Има и породица са малом децом. Многи од њих су кренули на неизвестан пут, након што је турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао да Турска неће моћи да поднесе терет новог мигрантског таласа из Сирије и да ће морати да отвори границе.

Снимци које је јуче направила агенција Балади Њуз показују конвоје расељених лица, који долазе из руралних подручја Идлиба и крећу се ка турској граници. Беже од сукоба у тој области. И поред бројних позива на смиривање ситуације, има сукоба. Турска тражи војну помоћ.

"Када погледате наше захтеве, неки од њих могу бити директно испуњени од НАТО-а, а неке могу испунити наши савезници. Ракете патриот су у нашој земљи у Адани и Газиантепу. Морамо ојачавати наше ваздушне одбрамбене системе. Ми радимо све што је неопходно", каже Мевлут Чавушоглу, министар спољних послова Турске.

Због ситуације у Идлибу, Турску је преко Једрена напустило око 37.000 миграната, саопштио је турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу. Крећу углавном ка Грчкој која се суочава са организованим масовним групама миграната који покушавају нелегално да уђу у Европу, каже порптпарол грчке владе.

Самос је једно од острва где се налази већ 8.000 миграната. Село Митилини удаљено је десетак километра од главног града на острву. У селу живи око 2.000 људи и а влада је одлучила да се ту гради нови камп. Грађевински радови су прекинути јер су мештани направилил барикаде.

"Самос и источни Егеј не могу сами да носе овај терерт. Ово треба да буде транзитна зона, да мигранти долазе, региструју се и оду. Имајући то у виду, Влада треба да води рачуна о томе", каже Манолис Карлас, члан Савета Митилинија.

"Не можемо дозволити да ова област буде претворена у ново мигрантско насеље. Чули смо да више од милион људи иде ка турској обали и спремни су да крену морем. Где ће сви ти људи", каже Јанис Ветас, становник Митилинија.

Турски председник подсећа да Европска унија мора да одржи обећања која је дала Турској у вези с помоћи и суочавањем с мигрантском кризом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару