Трговинско примирје САД и Кине, берзе одахнуле

САД и Кина договориле су се о првој фази трговинског споразума, која предвиђа смањење америчких царина на кинеску робу. Кина ће повећати увоз из Америке и неће увести нове царине на америчку робу. Договор две економске суперсиле уследио је после 17 месеци трговинског рата, који је довео до смањења профита и инвестиција широм света. На берзама – олакшање.

Само два дана пре најављених нових америчких царина на кинеску робу, вредну 160 милијарди долара, на релацији Вашингтон–Пекинг уследило је трговинско примирје. Осим суспензије нових тарифа, Сједињене Државе смањиће постојеће царине до 50 одсто.

Кина се обавезала на увоз америчких пољопривредних производа вредних 40 милијарди долара, што је била главна тачка преговора. Споразум обухвата и интелектуалну својину, финансијске услуге, трансфер технологије, девизни курс.

"Кинески увоз наших пољопривредних производа могао би да премаши и 50 милијарди долара. Споразум са Кином биће један од најбољих, отвориће нам кинеско тржиште од милијарду и по људи. Друга фаза трговинских преговора може да почне и пре председничких избора, следеће године", рекао је амерички председник Доналд Трамп.

Кина, чији производни сектор премашује амерички, немачки и јужнокорејски заједно, каже да прелиминарни договор две економске силе – доноси стабилност глобалној трговини.

"Споразум је у складу са реформама у Кини и њеним економским развојем. Договор ће заштитити интересе страних компанија у Кини и кинеских компанијама у Америци. То ће на светском тржишту повећати поверење, обим инвестиција и трговине", навео је заменик кинеског министра трговине Ванг Шоувен.

Потписивање споразума прве фазе преговора, планирано за јануар, жељно се очекује сa обе стране Пацифика. У готово три деценије, америчке компаније инвестирале су у Кини 300 милијарди долара, од ауто-индустрије до сектора финансија.

"Кина и Америка могу да увећају трговину у многим областима, јер су им привреде комплементарне. Осим у пољопривреди, више ће се трговати у енергетици, готовим производимa, а све према правилима Светске трговинске организације", истакао је заменик директора кинеске комисије за развој Нинг Ђиџе.

Претходних годину и по међусобне царине два економска и финансијска дива оптеретиле су стотине милијарди долара вредне производе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару