Преминуо Џорџ Буш старији

Некадашњи амерички председник Џорџ Х. В. Буш преминуо је у 95. години, саопштио је његов син Џорџ Буш млађи. Жаљење због смрти изразили Трамп, Обама, Клинтон, Путин и Горбачов.

"Џеб, Нејл, Марвин, Доро и ја са жалошћу саопштавамо да је преминуо наш драги отац", наводи се у саопштењу објављеном на званичном Твитер налогу Буша млађег.

Портпарол породице Буш, Џим Мекграт, изјавио је да је Буш преминуо синоћ нешто после 22 сата по локалном времену.

Буш је био 41. председник САД у периоду од 1989. до 1993. године. Осам година касније, његов син Џорџ Буш постао је 43. амерички председник.

Претходно је у два мандата био потпредседник за време Роналда Регана, а био је и шеф Централне обавештајне агенције (ЦИА).

Популарност му је нагло порасла са успехом САД у Заливском рату 1991. године, навео је АП.

Упркос популарности која је због тога достизала и рејтинг од 90 одсто међу грађанима, био је критикован да је запоставио питања из унутрашње политике и на изборима 1992. године га је победио Бил Клинтон, наводи Би-Би-Си.

Пре него што је почео да се бави политиком 1964. године био је авијатичар у Другом светском рату.

Бушова супруга Барбара преминула је пре осам месеци, подсећа АП.

У априлу је примљен у болницу због инфекције, недељу дана након смрти супруге.

Ројтерс наводи да је Буш живео дуже од било ког од његових претходника.

Жаљење због смрти изразили Трамп, Обама, Клинтон, Путин и Горбачов

Актуелни амерички председник Доналад Трамп и његова супруга Меланија изразили су жаљење због смрти бившег председника Џорџа Буша старијег.

Трампови су у саопштењу похвалили Бушове "чврсте одлуке, здрав разум и неприкосновено руковођење", преноси АП.

Такође се наводи да је Буш "инспирисао генерације својих колега Американаца у јавној служби", а саопштење је објављено током Трамповог боравка у Буенос Ајресу.

Похвалили су га, како се наводи, и за вођење Америке и света ка "мирном и победоносном завршетку Хладног рата".

Из канцеларије бившег председника Барака Обаме саопштено је да је Бушов живот био "сведочанство мишљењу да је јавна служба племенити, радосни позив".

Додаје се да је он "учинио много добра током тог путовања".

Породица Обама је Бушу приписала "испуњење обећања Америке новим имигрантима и особама са инвалидитетом. Смањење количине нуклеарног наоружања и изградњу широке међународне коалиције за протеривање диктатора из Кувајта".

"А када су демократске револуције цветале у источној Европи, то је била његова стална, дипломатска рука која је учинила могућим нешто што је некада деловало најмање могуће –завршетак Хладног рата без иједног испаљеног метка", наводи се у њиховом саопштењу и додаје да је његов рад "завештање и служба којој можда никад неће бити једнаке, иако би он желео од свих нас да покушамо".

И бивши амерички председник Бил Клинтон саопштио је да ће заувек бити захвалан због пријатељства које је створио са Џорџом Бушом старијим и да ће га се сећати по великој дуговечној служби земљи.

Клинтон је навео да се увек дивио његовој "урођеној пристојности" и привржености породици и супрузи Барбари.

Подсетивши да је Буш био председник, потпредседник, да је више година провео у војсци и био у Конгресу, Кини, УН и ЦИА, Клинтон је констатовао да је ретко ко имао тако велики опсег јавне службе, пренео је АП.

Америчка агенција наводи да су Клинтон и Буш сарађивали у програмима пружања помоћи после налета цунамија у Азији и урагана "Катрина" у САД.

Руски председник Владимир Путин упутио је изразе саучешћа некадашњем председнику САД Џорџу Бушу Млађем због смрти његовог оца, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Кремља. 

"Молим вас, прихватите моје најдубље саучешће због смрти вашег оца, Џорџа Херберта Вокера Буша, бившег председника САД. Изванредан човек, који је верно служио својој земљи читавог живота - са оружјем у рукама током рата и на високим позицијама у влади у време мира - није више с нама", навео је Путин.

Последњи лидер бившег Совјетског Савеза Михаил Горбачов изразио је искрено саучешће породици преминулог председника САД Џорџа Буша старијег и свим Американцима.

Горбачов, који је блиско сарађивао са Бушом крајем осамдесетих и почетком деведесетих на окончању Хладног рата, истакао је његове способности као политичара и његове личне особине.

"То је био доба великих промена које су захтевале велики степен одговорности од свих. Резултат је био крај Хладног рата и трке у наоружавању", рекао је Горбачов руској агенцији Интерфакс

Истакао је и да он и његова супруга Раиса "веома ценили пажњу, љубазност и једноставност Џорџа и Барбаре Буш, као и других чланова њихове велике, пријатељске породице", преноси АП. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
23° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару