Савет безбедности није усвојио предлог Русије о хитној седници

Седам чланица Савета безбедности УН гласале су против руског предлога да се сазове хитна седница посвећена инциденту у Керчком мореузу.

Кина, Русија, Казахстан и Боливија гласале су за руски предлог, а четири земље биле су уздржане, пренела је агенција Тас.

Заменик руског амбасадора при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански оптужио је Украјину за планирање инцидента и рекао да је до њега дошло јерје популарност украјинског председника Петра Порошенка међу гласачима веома мала.

"Како он може да одржи власт у тим околностима? Веома је јасно – организована провокација и још једном оптуживање Русије за све, пумпање сопствених оцена и истицање себе као спасиоца нације", рекао је Пољански на ванредној седници СБ УН, преноси Ројтерс.

Додао је и да Русија никада прва није "испалила хитац", али да зна како да се заштити.

Америчка амбасадорка при Уједињеним нацијама Ники Хејли упозорила је Русију да је заплена три украјинска војна брода "срамно нарушавање суверенитета украјинске територије" и "арогантан чин" који међународна заједница мора да осуди.

Розмери Ди Карло задужена у УН за политичке послове рекла је на седници да Светска организација не може саае да потврди шта се тачно десило, али да то прети да погорша ситуацију у и око Украјине.

"Најоштрије тражимо од Русије и Украјине да се уздрже од било каквих акција или реторике", рекла је поручила је Ди Карло и додала да је неопходно спречити ескалацију сукоба са озбиљним последицама.

Руске снаге у недељу су зауставиле и заплениле три украјинска војна брода, наводећи да су нелегално ушли у руске територијалне воде, док Кијев тврди да њихови бродови ништа лоше нису урадили и оптужују Русију за војну агресију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару