Ким Џонг Ун у Јужној Кореји: Срце бије као лудо

Лидери две Кореје постигли су историјски договор на самиту у демилитаризованој зони. У заједничкој декларацији обавезали су се на окончање Корејског рата и на потпуну денуклеаризацију полуострва. Планирано је да се мировни споразум званично потпише до краја године.

До пре неколико месеци били су на ивици рата, и мада су многи сумњали у успех самита две Кореје, њихови лидери означили су почетак нове епохе на полуострву.

Севернокорејски вођа Ким Џонг Ун прешао је црту војног разграничења и ступио на тло јужног суседа, први пут од 1953. године.

Симболичан корак начинио је и његов колега Мун Џае Ин, прешавши границу Северне Кореје.

Потписана је историјска декларација, којом се две стране обавезују да примирје, од пре 65 година, преточе у мировни споразум.

Северна и Јужна Кореја договориле су се о прекиду свих непријатељских деловања "на земљи, на мору и у ваздуху" која могу да проузрокују војне тензије и сукобе након самита лидера тих земаља у пограничном селу Панмунџом.

Севернокорејски лидер и председник Јужне Кореје објавили су да ће, почевши од 1. маја, обуставити пропаганду путем звучника којом су две земље засипале једна другу преко граничне линије дуж које је постављено тешко наоружање, као и да ће пропагандна опрема бити размонтирана.

Наводи се да су се две земље такође договориле о предузимању корака на гушењу релативно честих сукоба око западне поморске границе проглашењем тог подручја "зоном мира" и гарантовањем безбедности рибара из обе земље.

Кореје планирају да у мају одрже разговоре представника двеју војски како би напетости биле додатно смањене.

Северна и Јужна Кореја саопштиле су да ће заједно настојати да у разговорима са САД, а потенцијално и Кином, званично окончају Корејски рат који је завршен примирјем и Кореје технички оставио у стању рата. 

"Стојећи овде, лицем у лице, из дубине срца схватам да Северна и Јужна Кореја нису само суседи, већ и породице. Ми нисмо непријатељи који се боре једни против других. Ми смо у крвном сродству и зато морамо да се ујединимо", Ким Џонг Ун. 

Мун Џае Ин наводи да је састанком два лидера отпочела нова ера мира.

"Објављујемо да ће Југ и Север тесно сарађивати на потпуној денуклеаризацији и да више неће бити рата на Корејском полуострву. Почела је нова ера мира", истакао је председник Јужне Кореје.

Агенција АП наводи да су две Кореје објавиле и да се надају да ће стране бити у стању да објаве званични крај рата до краја ове године.

Севернокорејски лидер Ким и председник Јужне Кореје Мун потписали су такође декларацију којом су договорили рад на "потпуној денуклеаризацији Корејског полуострва", преноси Ројтерс.

АП наводи да и поред договора око тога да се полуострво ослободи нуклеарног наоружања, две Кореје нису успеле да понуде било какве нове специфичне мере како би се то постигло.

АП оцењује да, и поред тога што је амерички председник Доналд Трамп дао "благослов" двема Корејама да разговарају о окончању рата, не може бити правог решења без укључивања Вашингтона и других страна које су учествовале у том рату, зато што Јужна Кореја није била директна потписница споразума којим су заустављене борбе.

Претходно је Јужна Кореја објавила да су Ким и Мун имали "озбиљне, искрене" разговоре о денуклеаризацији Корејског полуострва и трајном миру током прве сесије самита у пограничном селу Панмунџом.

Руковање и осмеси двојице лидера  

Ким је по преласку границе у демилитаризованој зони изјавио да му срце "све време удара као лудо", преносе светске агенције.

Лидери две Кореје су се најпре руковали и осмехнули један другом, да би затим Ким гестом показао Мун Џае Ину да направе пар корака и врате се преко граничне линије на територију Северне Кореје, а онда су, држећи се за руке, прешли натраг у Јужну Кореју.

"Осећам се као да испаљујем сигнал на стартној линији у тренутку писања нове историје (две Кореје) у односима Севера и Југа, мира и просперитета", рекао је Ким Муну када су сели за преговарачки сто.

Овај сто је направљен тако да тачно 2.018 милиметара раздваја двојицу лидера током разговора иза затворених врата.

Мун је одговорио да има висока очекивања да ће они успети да постигну договор који ће бити "велики поклон целокупном корејском народу и свакој мирољубивој особи на свету".

На самиту је договорено и привремено спајање породица раздвојених у рату пре седам деценија. Најављена је и посета јужнокорејског председника Пјонгјангу на јесен.

"Очекујем блиску сарадњу с Америком и Јужном Корејом у проналажењу свеобухватног решења за нуклеарно и ракетно питање Северне Кореје и решавање судбине заточеника", навео је Шинзо Абе, премијер Јапана.

Ово је први самит две стране после више од десет година, а тек трећи за 65 година од краја Корејског рата. 

Симболично сађење бора

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун и председник Јужне Кореје Мун Џае Ин посадили су дрво бора на граници две земље препуној војних утврда.

Они су бор засадили на почетку поподневне сесије њиховог једнодневног самита.

Ројтерс преноси да су Ким и Мун лопатама набацали земљу на корење дрвета и открили камено обележје на којем је изнад њихових имена и титула написано "Садимо мир и просперитет".

По завршетку прве рунде разговора, Ким и Мун су имали одвојене ручкове, а како је раније најављено, севернокорејском лидеру је сервирано швајцарско јело од кромпира, а јужнокорејском риба лист.

По завршетку преговора, двојица лидера су потписала споразум и издала заједничку декларацију о денуклеаризацији и миру, као и побољшању билатералних односа.

Затим су се упутили на вечеру у друштву супруга, где ће одгледати видео-снимак под називом "Пролеће јединства" (Spring of one).

Ким се у црној лимузини и у пратњи телохранитеља после прве сесије разговора вратио у Северну Кореју, али се касније вратио на наставак разговора. 

Реакције на сусрет двојице председника  

Историјски самит поздрављају САД, Кина, Русија... 

Амерички председник Доналд Трамп огласио се поводом данашњег самита две Кореје, оценивши да се "после фуриозне године ракетних проба и нуклеарних тестирања сада одвија историјски састанак Северне и Јужне Кореје".

"Корејски рат се завршава! Сједињене Државе, као и читав њихов велики народ, требало би да се поносе оним што се сада дешава у Кореји", навео је Трамп.

Кремљ је саопштио да историјски самит лидера Северне и Јужне Кореје представља веома позитивне вести и да је руски председник Владимир Путин дуго заговарао директне разговоре две земље, док је Јапан навео да "апсолутно не сме" да буде изостављен из процеса денуклеаризације.

"Поздрављамо успешан састанак лидера две Кореје и спремни смо да им помогнемо у успостављању практичне сарадње, у области железничке инфраструктуре, енергетике и гаса", навео је Алексеј Зајцев, портпарол Министарства спољних послова Русије.

И Кина је поздравила самит своје савезнице Северне Кореје са Јужном Корејом, наводећи да аплаудира лидерима две земље због "историјског корака" ка миру.

"Кинези имају песму која каже – После свих мука, остало је братско пријатељство; уз осмех, хајде да заборавимо на дуг захвалности и освете", навела је Хуа Чуњинг, портпаролка Министарства спољних послова Кине. 

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини наводи да састанак лидера две Кореје, као и Декларација из Панмунџома коју су потписали, показује да је пут ка миру могућ упркос свему.

"То показује да су дијалог и дипломатија наша најјача средства да створимо мирна решења за најтеже проблеме, као и да она могу бити бенефит за регион и читав свет",наводи се у саопштењу обљављеном на сајту Могеринијеве.

Реаговао је и британски шеф дипломатије Борис Џонсон који је раније данас навео да од састанка не очекује велике пробоје који би могли да обуздају нуклеарне амбиције Северне Кореје. 

Светски медији подсећају да до историјског сусрета долази само неколико дана пошто је Ким најавио да Северна Кореја суспендује нуклеарне пробе као и да затвара базу за тестирање нуклеарних ракета.

Аналитичари позивају на опрез 

Аналитичари оцењују да је начињен драматичан преокрет, али позивају на опрез.

Они су и даље скептични по питању да ли је Ким заиста спреман да напусти тешко стечени нуклеарни арсенал који је Пјонгјанг развијао деценијама, тврдећи да је неопходно средство одвраћања од америчке инвазије.

"Иако постоје сумње, посебно у Вашингтону, сама чињеница да је Ким Џонг Ун сео за сто са лидером Јужне Кореје, снажан је почетак. Постоје назнаке да он жели напредак економије и укидање санкција, за шта ће бити потребан озбиљан рад на нуклераном питању", оцењује Џон Делури, професор Универзитета Јонсеи у Сеулу.  

Самит са јужнокорејским председником требало би да буде увертира за састанак Кима и америчког председника Доналда Трампа крајем маја или почетком јуна, што ће бити први сусрет актуелних лидера две земље у историји.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 19. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије