Макрон присталицама: Француска је победила, у нас гледа свет

Новоизабрани француски председник Емануел Макрон захвалио је на подршци својим присталицама окупљеним у дворишту париског музеја Лувр, поручивши да је победу однела Француска и да неће устукнути пред страхом и поделама.

"Вечерас нас гледа Европа, гледа нас цео свет. Они очекују да свуда бранимо дух просвећености који је угрожен на толико места...Очекују да донесемо нову наду, нови хуманизам", рекао је Макрон у обраћању хиљадама присталица, преносе француски медији.

Макрон је признао да је испред њега "огроман задатак", истакавши да ће се већ сутра с њим ухватити у коштац што ће подразумевати, како је рекао, "морализовање јавног живота, обнову економије, јачање заштите у свету који окружује Француску".

"Постигли смо нешто без преседана и без премца... Сви су нам говорили да је то немогуће, али они нису познавали Француску", изјавио је Макрон, након што су га дочекали звуци европске химне "Ода радости".

Французима који су гласали за одбрану Републике поручио је да је свестан неслагања у ставовима која постоје, али да ће их поштовати и штити републику.

"Имам поруку за оне који су гласали за Марин ле Пен. Они су данас изразили гнев, забринутост, своја убеђења, и ја њих поштујем. Учинићу све током пет наредних година да више немају ни један једини разлог да гласају за екстремне опције", истакао је Макрон. 

Он је поручио да жели јединство француског народа и земље.

"Служићу вам понизно, снажно, у име нашег слогана: слобода, једнакост, братство. Служићу вам у оданости поверењу које сте ми указали. С љубављу", поручио је Макрон.

Он је позвао присталице да му пруже подршку и на предстојећим парламентарним изборима, како би остварио већину.

Њему се придружила и видно узбуђена супруга Брижит, која му је пољубила руку и махала окупљеним присталицама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару