Честитке Макрону на изборној победи

Новом француском председнику Емануелу Макрону стижу честитке на победи. Међу првима честитали немачки званичници и британска премијерка.

Портпарол немачке канцеларке Ангеле Меркел и немачки министар спољних послова Зигмар Габријел честитали су међу првима Емануелу Макрону победу у другом кругу председничких избора у Француској.

"Ваша победа је победа за снажнију уједињену Европу и француско-немачко пријатељство", поручио је путем Твитера портпарол Меркелове, преноси Ројтерс.

Шеф немачке дипломатије поздравио је Макронову победу уз оцену да ће она задржати Француску "у срцу Европе", преноси АФП.

Неименовани извор близак Макрону рекао је и да је новоизабрани председник Француске разговарао десетак минута са Меркеловом и најавио да ће "врло брзо" доћи у Берлин. Исти извор је додао да је њихова размена мишљења била "веома топла".Британска премијерка Тереза Меј разговарала је о Брегзиту са новоизабраним председником Француске Емануелом Макроном после његове изборне победе, саопштио је кабинет премијерке Меј у Даунинг стриту.

"Синоћ је премијерка разговарала са новоизабраним председником Макроном и срдачно му честатала изборну победу", рекао је портпарол кабинета Терезе Меј.

Мејева и Макрон су кратко разговарали о иступању Британије из ЕУ, при чему је британска премијерка поновила да њена земља жели снажно партнерство са безбедном и напредном ЕУ када је напусти, навео је портпарол њеног кабинета.

Француски председник Франсоа Оланд коме мандат истиче 14. маја позвао је Макрона и честитао му на победи.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер похвалио је француске бираче што су изабрали проевропског кандидата, Емануела Макрона, за новог председника своје земље, преноси АФП.

"Срећан сам што су Французи изабрали европску будућност", написао је Јункер на Твитеру. 

Председник Европског савета Доналд Туск честитао је Макрону и Французима који су, како је рекао "изабрали слбооду, једнакост и братство а не тиранију лажних вести". И висока представница ЕУ Федерика Могерини поздравила је победу Макрона и навела да је Француска решила да инвестира у будућности.

"Спремни да радимо са Емануелом Макроном на подстицају наше Уније. Живела Француска, живела Европа", написала је Могерини на Твитеру.  

Победу Макрона поздравио је и премијер Белгије Шарл Мишел и позвао га да се придружи напорима који се улажу оснаживање Европске уније.

Аустрија је са великим олакшањем примила вест о победи Макрона уз оцену да је изабран савезник за промене у ЕУ. Председник Аустрија Александер ван дер Белен оценио је да је јасан проевропски став однео победу на изборима у Француској.

Честитку Макрону упутио је и израелски премијер Бенјамин Нетанјаху, као и канадски Џастин Трудо. Честитке су стигле и од председника Кине Си Ђинпинга, као и од јапанског премијера Шинзо Абеа.

Макрон је данас однео убедљиву победу над противницом из редова крајње деснице Марин ле Пен.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару