Читај ми!

Офанзива на Луганск и Доњецк

Најмање 19 убијених у борбама на истоку Украјине. Авдијивка, десетак километара северно од Доњецка, поново под контролом украјинских снага. Седам тенкова прешло руску границу код Дибровке, тврди Кијев.

Украјинске снаге почеле су борбе и за Иловајск, двадесетак километара источно од Доњецка, наводи украјински штаб за операције на истоку земље, преноси Бета. Офанзива усмерена на Луганск и Доњецк.

Од када су почетком јула преузеле контролу над побуњеничким упориштем Славјанским, украјинске снаге постепено се приближавају и великим градовима у областима под контролом проруских активиста, Луганску и Доњецку.

Последњих неколико дана борбе јачају у зони између та два града и близу границе с Русијом, а Кијев и Запад оптужују Русију да побуњенике снабдевају оружјем и борцима.

Регионална управа за област Доњецка саопштила је на својој интернет страници да је у последња 24 часа 19 људи погинуло у борбама између украјинске војске и проруских активиста и да је 31 особа због повреда превезена у болницу.

У саопштењу украјинске војске наводи се да није било губитака са њихове стране у ноћи између уторка и среде и да су синоћ били мета више напада са руске територије код граничног прелаза Довјански.

На украјинске снаге јутрос је извршен напад са седам тенкова и неколико возила који су прешли руску границу код места Дибривка, југоисточно од Доњецка, наводи се у саопштењу украјинске војске.

Посматрачи ОЕБС-а на руско-украјинској граници

Прва група посматрача Организације за европску безбедност и сарадњу стигла је у јужни руски регион Ростов на граници с Украјином како би надгледали ситуацију у тој области.

Шеф мисије Пол Пикард рекао је новинарима да четири посматрача ОЕБС-а раде на терену, преноси агенција Итартас.

"Окупили смо прву групу која је спремна да почне рад и пред нама је велики посао. Нови посматрачи биће ускоро укључени", каже Пикард и додаје да би група требало да има 15 чланова.

Пикард каже да ће мисија надгледати догађаје на граничним прелазима Гуково и Доњецк 24 часа дневно и да би рад мисије могао да буде продужен на више од три месеца, ако свих 57 земаља чланица донесе такву одлуку.

У посматрачкој мисији ОЕБС-а биће представници Француске, Британије, Мађарске, Молдавије, Киргистана, Таџикистана, Казахстана и Украјине.

Централна банка Русије обећава помоћ банкама

Руска централна банка обећава да ће помоћи финансијским институцијама које су погођене америчким санкцијама, а чија вредност акција је јутрос опала на отварању берзе у Москви, наводи се у саопштењу објављеном на веб-сајту Централне банке Русије.

Акције државне ВТБ, друге по величини руске банке, опале су за 1,2 одсто.

Амерички званичници истакли су да је скоро 30 одсто руског банкарског сектора на мети санкција.

Сједињене Америчке Државе и Европска унија синоћ су пооштрили санкције Русији, а на мети санкција су руски енергетски сектор, индустрије оружја, финансија и осетљивих технологија.

Оптужују Москву да подржава проруске активисте на истоку Украјине у дестабилизацији земље и да је одговорна за обарање малезијског путничког авиона.

Коментаришући нови пакет санкција које су ЕУ и САД увели против Русије, пољски шеф дипломатије Радослав Шикорски подсећа да је Русија имала прилику да заустави помоћ проруским активистима на истоку Украјине у тренутку када се срушио малезијски цивилни авион и да то није урадила.

"Могла је да призна да је то морални шок. Упркос свему, партнеру треба дати могућност избора", каже Шикорски и додаје да не верује да ће санкције бити пресудне за заустављање сукоба у Украјини јер о измени политике може да одлучи искључиво руски председник Владимир Путин.

Контакт-група сутра у Минску о решавању конфликта

Како би се што пре приступило месту пада малезијског путничког авиона у Украјини, украјински председник Петро Порошенко обратио се белоруском председнику Александру Лукашенку са молбом да помогне одржавању седнице Контакт-групе и да Белорусија организује и буде домаћин разговора руских и украјинских представника о приступу месту пада авиона, наводи Укринформ, преноси Танјуг.

Лукашенко се сагласио са иницијативом да у Белорусији буду одржани разговори уз учешће свих заинтересованих страна за решење украјинске кризе, па ће седница трилатералне Контакт-групе за решавање ситуације у Доњецком басену бити одржана сутра у главном граду Белорусије, Минску.

На седници ће учествовати бивши председник Украјине Леонид Кучма, амбасадор Русије у Украјини Михаил Зурабов и представник ОЕБС-а, наводи украјинска државна агенција позивајући се на администрацију украјинског председника Петра Порошенка.

Према речима Порошенка, предложено је да на седници буду размотрена питања ослобађања свих отетих и омогућавање приступа међународним експертима месту пада путничког авиона "боинг 777" малезијске авио-компаније.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 04. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару