Читај ми!

Српска листа и Канцеларија за КиМ осуђују хапшење председника општине Клокот

Полиција је ухапсила Божидара Дејановића, председника општине Клокот, због сумње да је починио кривично дело "кршење слободног одлучивања бирача", саопштено је из специјалног тужилаштва у Приштини. Канцеларија за КиМ је саопштила да је без икаквог правног основа, после Дејановића, ухапшен и Дејан Влајковић, директор одељења за Урбанизам општине Клокот.

"Тужилаштво је извршило налог претпретресног судије за контролу објеката Општине Клокот у истрази против Божидара Дејановић, због сумње да је починио кривично дело – кршење слободног одлучивања бирача, санкционисано кривичним закоником", додаје се у саопштењу.

На основу тога, тужилац у овом случају, одлучио је да Божидар Дејановић буде ухапшен и задржан на 48 сати, те ће се у законском року појавити пред претпретресним судијом.

Клокот је општина на КиМ са српском већином. 

Канцеларија за КиМ: Ухапшен и Дејан Влајковић директор одељења за Урбанизам 

Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије је саопштила да је Божидар Дејановић ухапшен без икаквог правног основа или ваљаних доказа, а да је непосредно након њега ухапшен и Дејан Влајковић, директор одељења за Урбанизам општине Клокот.

У саопштењу се додаје да је Kанцеларија за KиМ већ обезбедила правног заступника Дејановићу и Влајковићу, а да су о поступању према њима обавестили све релевантне међународне институције.

Припадници полиције су под пуним наоружањем упали у просторије српске општине Kлокот и извршили преметачину, а у наставку акције упали су и у неколико српских кућа у којима живе политички представници Срба с Kосова и Метохије, наглашава се у саопштењу.

"Најоштрије осуђујемо репресију и хапшење српског градоначелника општине Kлокот и застрашивање и одмазду над запосленима у згради општине.

Овакво брутално понашање косовске полиције представља наставак притиска и угњетавања којем су континуирано изложени сропски представници на територији Kосова и Метохије, као и вид застрашивања народа и слања поруке да за њих нема мира и нормалног живота"

Канцеларија за КиМ наводи да је по среди очигледна намера удара и притиска на изборну вољу грађана у српским срединама на Kосову и Метохији и да је тој врсти притисака српски народе био изложен не само током изборне кампање него очигледно још снажније у периоду након избора.

Указује се да је недопустиво да неко баца сенку на убедљиву и историјску победу Српске листе која је неспорна и која је освојила 96,14 одсто гласова српског становништа на Kосову и Метохији.

"Свакога дана сведоци смо бројних вести и видео прилога о бруталним изборним манипулацијама од стране албанских политичких представника који би сада очигледно желели да своје изборне махинације замаскирају нападом на Србе и представнике Српске листе.

Такве сценарије напада и бруталног обрачуна са српским народом на Косову и Метохији нећемо дозволити и збот тога тражимо хитну и одлучну реакцију релевантних међународних организација као и Брисела", поручује се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

"Дејановића и Влајковића пустити да се од лажних оптужби бране са слободе"

Српска листа најоштрије осуђује неосновано хапшење градоначелника српске општине Клокот Божидара Дејановића, и малтретирање легалних, српских политичких представника српског народа на Косову и Метохији.

"Наставак агресивног, антицивилизацијског и антисрпског деловања Приштине према српском народу уз злоупотребу институција и институционално насиље мора одмах престати, а господин Божидар Дејановић и Дејан Влајковић пустити да се од лажних оптужби бране са слободе", наглашено је у саопштењу Српске листе.

Упозорава се да су монтирани процеси постала матрица којом Приштина, како се наводи, жели да дисциплинује српске политичке представнике, а српски народ стави у гето, без вођства у овим тешким и изазовним временима.

"Позивамо међународне представнике да заштите правду и истину, и позову албанске лидере на разум. Дестабилизација прилика и агресивно поступање према недужним људима није начин за решавање отворених политичких питања.

Овај покушај застрашивања и искривљивања воље грађана изражене на последњим изборима су позив свим амбасада да хитро реагују, а не да немо ћуте, што неки у Приштини очигледно доживљавају као знак одобравања", истиче се у саопштењу Српске листе.

 

 

 

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи