Харадинај пред судијом у Француској

Лидер Алијансе за будућност Косова, бивши командант ОВК Рамуш Харадинај изведен је пред суд у Колмару у Француској који треба да одлучи о његовом пуштању на слободу или наставку процедуре екстрадиције на захтев Србије.

Рамуш Харадинај је око 11.30 стигао у зграду суда где је почео судски поступак.

Портал „Индекс онлајн“ јавља да се у судници налази око 20 косовских Албанаца који желе да прате доношење одлуке.

Адвокат Харадинаја је подсетио да је Харадинај ослобођен оптужби пред Хашким трибуналом и затражио његово ослобађање из француског притвора.

Министарство правде Србије послало је захтев за екстрадицију са новим доказима против њега.

Србија Харадинаја тражи за злочине над цивилним становништвом у току 1999. године за које му се није судило у Хагу.

У молби за изручење Харадинаја, која је у уторак послата Француској, најављено је да ће бити достављени додатни докази који се пре свега тичу наредбе за проширење истраге против Харадинаја са доказима који је поткрепљују, што је данас, како је потврђено Танјугу у Министарству правде, и учињено.

Министарска правде Нела Кубуровић је навела да ће француски суд морати да упореди документа српског тужилаштва за ратне злочине и она за шта га је теретило хашко тужилаштво.

"Потпуно су различити догађаји, временски оквири, као и оштећени. Харадинај се пред Хашким трибуналом теретио за догађаје који су се дешавали од марта до септембра 1998. године, а поступак пред тужилаштвом за ратне злочине Србије се води за догађаје из 1999. године и углавном су везани за јуни", рекла је Кубуровић.

Француска треба да поштује Европску конвенцију о екстрадицији као и све државе ЕУ. Поступила је по потерници, што значи да мора да поступи и по молби за изручење и да утврди да ли је Србија доставила довољно доказа да Харадинај буде изручен, навела је раније министарка.

Што се тиче хапшења Харадинаја 2015. године у Словенији, Кубуровић је навела да тада словеначки органи нису на адекватан начин обавестили Србију о хапшењу, те да Министарство правде није ни имало могућност да пошаље молбу за изручење.

Сада је на неки начин другачија процедура, рекла је министарка.

Напоменула је да верује да ће Француска да поступи у складу са оним што је достављено, "с обзиром на то да ће имати и те како довољно доказа да неко ко се се терети за ратне злочине над цивилним становништвом буде изручен".

На другој страни, Харадинајев адвокат Аријан Кочи очекује да ће бивши командант ОВК за регион Дукађин бити пуштен уз кауцију до окончања поступка и коначне одлуке.

Харадинаја су ухапсиле француских власти 4. јануара на аеродрому у Берну.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару