Читај ми!

Обављени први поступци вантелесне оплодње са увезеним јајним ћелијама, преко 600 пријављених

Од ове године омогућен је поступак вантелесне оплодње о трошку државе и донираним ћелијама. У банку репродуктивних ћелија ГАК-а стигле су и ћелије из иностранства уз помоћ којих су обављени први поступци. Директор ГАК-а професор Александар Стефановић каже за РТС да се јавило више од 600 заинтересованих, а да је из иностранства наручено двадесетак сетова ћелија.

О трошку државе, процедура вантелесне оплодње може да се уради у седам државних и 15 приватних здравствених установа, са којима су уговори о сарадњи потписани прошле недеље. У прошлој години, Републички фонд за здравствено осигурање на тај поступак упутио је 8.500 парова, што је за око 1.500 више него у години пре.

Од ове године, у нашој земљи омогућен је поступак вантелесне оплодње о трошку државе и донираним ћелијама.

Већ деценијама, процедуре вантелесне оплодње раде се и у Клиници за гинекологију и акушерство у Клиничком центру Србије. То је установа у којој је и банка репродуктивних ћелија, у коју су стигле и прве дониране ћелије из увоза.

Банка репродуктивних ћелија у ГАК-у основана је 2019. године, а пре 32 године је почела да се ради вантелесна оплодња.

Прошло је скоро месец дана како су у Србију из Шпаније стигле прве репродуктивне ћелије.

Директор ГАК-а Александар Стефановић каже да та установа координира све поступке за све здравствене центре у Србији, будући да све клинике имају право да увозе ћелије.

Наводи да су први поступци са увезеним ћелијама обављени. "Преко 600 заинтересованих се пријавило. Наручено је још око двадесетак сетова што спрематозоида што јајних ћелија", додаје Стефановић.

Држава је потписала уговоре са банкама ћелија у Данској, Чешкој и Шпанији.

Стефановић наглашава да се посегло за увозом јер је било само неколико домаћих донора.

Подсећа да се поступци вештачке оплодње са донираним ћелијама обављају на женама којима су због болести одстрањени репродуктивни органи или чије ћелије нису адекватне.

Како наводи, процену врши стручна комисија при свакој установи која се бави вантелесном оплодњом.

Услов је да жена има до 45 година као и да су исцрпљене све могућности лечења стерилитета.

Пар или појединац, ( жене без партнера), имају право на три покушаја оплодње о трошку државе а од тога један узорак ћелија може бити из увоза – три узорка сперматозоида или шест јајних ћелија.

Ко не задовљава те услове поступак може обавити о сопственом трошку. Стефановић наглашава да је тренутно је у завршној фази портал за такве пацијенте, а то могу да учине и страни држављани.

Национални центар за онкофертилитет на ГАК-у омогућава да жене оболеле од карцинома замрзну ћелије или ткива и када заврше лечење уђу у поступак вантелесне оплодње.

"Кроз Центар је прошло преко хиљаду пацијената. Реч је о гинеколошким, хемотолошким, дигестивним, неурохируршким малигнитетима, а дешава се да жене погоди болест и током трудноће", каже Стефановић.

Како објашњава, ембриони и ткива се замрзавају и чувају о трошку државе, док не дође до излечења.

среда, 24. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару