Читај ми!

РГЗ увео индекс цена станова, продаја мања у односу на исти период 2021.

Републички геодетски завод увео је индекс цена станова за Републику Србију, чиме је, како се истиче у саопштењу, по први пут омогућио грађанима и привреди бесплатан, транспарентан и прецизан увид у податке на основу којих могу да прате кретања на тржишту непокретности. РГЗ наводи да је број продатих станова у трећем тромесечју 2022. мањи за 5,6 одсто у односу на исти период прошле године, истичући да успоравању тржишта доприноси и пад купопродаја некретнина путем кредита.

Индекс цена станова за Републику Србију развијен је у складу с међународним методолошким смерницама и на основу модела за масовну процену станова који поред цена из купопродајних уговора узима у обзир и различите карактеристике непокретности из релевантних извора - Регистра цена непокретности, Катастра непокретности, Регистра стамбених заједница, Геосрбије и пореске администрације, наводи се у саопштењу.

РГЗ напомиње да је прецизно и кредибилно праћење трендова на тржишту непокретности је неопходно како би сви друштвени и привредни сегменти могли да што ефикасније функционишу и како би креатори економских политика могли да прате и правовремено реагују на потенцијалне ризике.

Индекс цена станова за Србију у трећем тромесечју 2022. износи 138,08 и приказује оштар раст цена станова који траје већ целу годину. По расту цена предњаче Војводина и град Београд, али је као и у претходних неколико тромесечја најснажнији раст цена у региону јужне и источне Србије.

Указује се на то да је број продатих станова у трећем тромесечју 2022. мањи је за 5,6 одсто у односу на исти период 2021. што указује на "смиривање" тржишта.

Раст укупне вредности продатих станова

Са друге стране, наводи се да је с обзиром да цене и даље снажно расту укупна вредност тржишта мерена сумом остварених купопродаја станова и даље је у порасту и то за 12 одсто у поређењу са трећим тромесечјем 2021.

Како тврди РГЗ, таква слика представља осетно успоравање раста тржишта с обзиром да је укупна вредност купопродаја станова у претходном тромесечју била већа за чак 26,1 одсто у поређењу с истим периодом претходне године.

Таквом тренду доприноси међугодишњи пад броја купопродаја станова финансираних банкарским кредитима.

У претходном периоду, у међународним поређењима, индекс цена станова у Србији имао је растући тренд као и велики број земаља.

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару