Читај ми!

Штрбац: Хрватска све ради споро, 60 гробница из "Олује" још чека ексхумације

Према подацима Документационо-информационог центра Веритас, у војној акцији "Олуја", која је трајала четири дана, убијено је 1.880 људи. Директор центра, Саво Штрбац истиче да је протерано најмање 220.000 Срба. Указује да Хрватска све ради споро и да још увек није урађен ексхумација из око 60 регистрованих гробних места.

Укупан број жртава у акцији "Олуја" и даље је предмет спора Србије и Хрватске. Најновији подаци Веритаса су да је убијено 1.880 људи, а тачан број, још неидентификованих Срба страдалих у "Олуји" је, како је саопштио Саво Штрбац, 654.

"Имамо у Загребу још око 360 ексхумираних тела, која сигурно потичу из времена 'Олује', али их још нисмо идентификовали. Има и око 60 регистрованих гробних места која нису ексхумирана. Кад се зна где су та гробна места требало би то и да се ексхумира, али они у Хрватској све то потежу полако", наводи Штрбац.

Поручио је породицама које још увек имају нерешено питање нестанка и идентификације својих чланова у рату и "Олуји" да морају да активно учествују.

Каже да свака породица мора да направи два корака - да пријави свог несталог код Међународног комитета црвеног крста или код националног комитета без обзира где у свету налазе.

"То је могуће и да дају кап крви из прста. Што више чланова породице да, то је већа вероватноћа да ће ти референтни узорци бити квалитетни и да ће моћи, ако су негде пронађени посмртни остаци да се идентификују", објашњава директор Веритаса.

Наглашава да је у "Олуји" протерано најмање 220.000 хиљада људи и да су до тог податка дошли анализом. Главни штаб Војске Републике Српске је 1993. године направио попис становништа и то су узели за основу као и све друге параметре.

Колико данас има Срба у Хрватској

"Сваки дан чекамо резултате прошлогодишњег пописа становништа. Али да кажем да је 1991. године по тадашњем попису у Хрватској било 582.000 Срба и 106.000 Југословена. Међу Југословенима је било између 60 и 70 процената Срба и у томе се слажу сви демографи", наводи Штрбац.

Додаје да је 2011. године било 186.000 Срба, а да су Југословени били статистичка грешка. 

"Процене су да би резултат пописа из 2021. године могао бити поразан за Србе, јер је тамо старачка популација, биолошки сат ради, умиру природном смрћу, још када се томе додају и неуслови у којима живе. Очекује се да би их сад могло бити око 150. 000 до 160.000", оцењује Штрбац.

"Хрватска није расположена да суди својим злочинцима"

У Хрватској је, каже, отворено десетак истрага за ратне злочине. Отворили су много истрага за "Олују", али то су класична кривична дела, крађе и убиства нису подводили под ратни злочин.

"Двојица су хрватских војника до сада правоснажно осуђена за злочин над Србима у `Олуји`. Један од њих је етнички Албанац, осуђен на седам година за убиство двоје стараца код Шибеника и војника који им се предао код Кистања", наводи Штрбац.

Други је, каже, Србин етнички који је починио злочин над својим комшијама у селу Кијани. Он је за убиство породице Совиљ, мајке и двоје деце, добио десет година затвора.

Коментаришући упозорење тужиоца судског механизма у Хагу Сержа Брамерца у СБ УН да Хрватска није баш расположена да суди својим злочинцима, Штрбац наглашава да је требало чекати 27 година да Брамерц каже праву истину.

"Не би ни то рекао да није био испровоциран изјавом њихове главне државне тужитељке Хрватске, која је рекла везано за Петровачку цесту, да њихови тужиоци нису нашли никакав доказ за злочин. Онда се јавио Брамерц и рекао - ми смо том њиховом официру за везу дали масу докумената, доказа да су почињени многи злочини у Олуји", истакао је Штрбац.

Подсетио је да сваке године на годишњицу "Олује" Веритас издаје "Билтен - дани туге и сећања".

Поред државног обележавања годишњице страдања Срба, Веритас обележава три дана, у петак, суботу и недељу страдање Срба на Петровачкој и Приједорској цести.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару