Читај ми!

Портпарол СЗО за РТС о мистериозној болести која напада децу: Зна се да нема никакве везе са ковидом

Нови, необјашњени облик акутног хепатитиса откривен је код око 230 малишана у свету. У Србији није потврђено присуство те болести. Треба испитати све случајеве, утврдити све хипотезе на којима се ради, али је још увек рано да се каже шта је узрок ове појаве, каже за РТС портпарол Светске здравствене организације Тарик Јашаревић.

Драматични наслови о мистериозној болести јетре која напада децу преплавили су медије широм света и друштвене мреже. Иако се појављују многе претпоставке о његовом настанку, узрок болести још није познат, каже за РТС портпарол Светске здравствене организације Тарик Јашаревић.

Колико случајева је регистровано у колико земаља?

- До сада је у СЗО пријављено око 230 случајева акутног хепатитиса код деце која су тестирана негативно за све познате вирусе који изазивају упалу јетре. Ови случајеви су пријављени од стране двадесетак земаља на разним континентима, што значи да искључујемо географску везу између тих случајева. Ми саветујемо земљама да врше активан надзор над овом појавом и да испитају и пријаве све могуће случајеве.

Која су до сада сазнања СЗО о овом облику хепатитиса, по чему је другачији од осталих, помиње се аденовирус као изазивач?

- И до сада су се сваке године појављивали одређени бројеви случајева необјашњеног хепатитиса, али никада у оволиком броју. Треба сада стварно испитати о чему се ради. Зна се да нема никакве везе са ковидом, огромна већина ове деце нису били вакцинисани. Гледају се инфективни и неинфективни могући разлози. Аденовирус је једна од хипотеза, велики број ове деце су били заражени аденовирусом, који иначе не изазива овакву врсту обољења. Треба испитати све случајеве, утврдити све хипотезе на којима се ради, али је још увек рано да се каже шта је узрок ове појаве.

Да ли је Светска здравствена организација забринута и шта саветујете родитељима, лекарима, наставницима широм света?

- Наравно да смо забринути, ми пратимо ову појаву од самог почетка и извештавамо министарства здравља у свим земљама о ситуацији. Што се тиче родитеља деце, основна хигијена је јако битна, прање руку. Уколико се појаве тешки и дуготрајни симптоми: повраћања, дијареје, стомачни болови или жутило око очију, или светла столица, треба се обавезно јавити надлежном лекару.

среда, 31. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару