Читај ми!

Данас отварање брзе пруге од Београда до Новог Сада - све спремно за почетак путовања

Деоница пруге Београд-Нови Сад, у оквиру међународне пруге Београд-Будимпешта, биће данас пуштена у саобраћај. Отварању пруге ће присуствовати председник Владе Мађарске Виктор Орбан и председник Србије Александар Вучић. Дан касније и први путници возиће се најсавременијим возовима у региону.

Радови на реконструкцији и модернизацији железничке пруге Београд-Будимпешта почели су 2017. године - 138 година од пуштања прве пруге у Србији и готово пола века од пуштања пруге Београд-Бар.

Изградња железнице за велике брзине представља највећи инвестициони и инфраструктурни пројекат у овом делу Европе.

Када зајендички пројекат Србије, Мађарске и Кине буде завршен, од Београда до Будимпеште путоваће се за мање од три сата.

Изградња 75 километара пруге финансирана је из руског и кинеског кредита, а вреност радова је 915 милиона долара.

Најзахтевнији део на деоници од Старе Пазове до Новог Сада била је изградња тунела и вијдаукта Чортановци са 103 носећа стуба.

На целој деоници изграђено је 120 нових објеката, подвожњака, надвожњака и железничких станица, од којих су неке реновиране, а неке новоизграђене.

Од 20. марта почиње комерцијална употреба брзе пруге на којој ће саобраћати и српски "Соколови" - "Штадлерови" возови "киш 200".

"Машиновођа сам 28 година и у свом радном веку никада нисмо имали бољи возни парк. Ово је савршенство сад. Нове возове нема нико у окружењу. Ово је топ, радимо по новом ETSC систему", каже машиновођа Зоран Ђурђевић.

Дневно 36 полазака, у промотивном периоду цена карте 300 динара

На релацији Београд-Нови Сад-Београд планирано је укупно 36 полазака дневно.

По пет полазака имаће "intercity" воз који ће стајати само на станици Нови Беоргад. Путовање траје 36 минута.

По четири поласка имаће "ekspresregio" воз, на коме исто саобраћа "Соко", стајаће на седам станица, а вожња ће трајати у просеку 48 минута.

Штадлерове електромоторне гарнитуре, које су на српским пругама од пре неколико година, имаће по девет полазака на "regio" линији, стајаће на 11 станица а путоваће се просечно 57 минута.

Све је спремно за почетак путовања. У промотивном периоду цена карте биће 300 динара за поласке од Београда до Новог Сада, док деца до седам година не плаћају карту.

Од недеље, путници ће моћи од Београда до Новог Сада да осете предности брзих пруга, а судећи према најавама, овако ће се од 2025. године путовати и до Будимпеште и других европских градова.

субота, 27. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару