Читај ми!

Стижу ледени дани, температуре и до минус 15 – зашто треба да се радујемо снегу

За среду и четвртак најављен је драстичан пад температура, те ће у појединим деловима земље бити и 15 степени испод нуле. Климатолог Владимир Ђурђевић каже за РТС да нас очекују ледени али сунчани дани. Отопљавање почиње од недеље, тј. понедељка, али се не очекују високе температуре као за дочек Нове године. Открива и како би за тридесет година могла да изгледа зима у Србији.

Снег пада у већем делу земље, највише у Централној и Западној Србији, где је достигао висину око 30 центиметара и више. У Београду је пало између 15 и 20 центиметара.

Иако су нас снежни дани помало изненадили, будући да је у периоду иза нас било знатно топлије време, климатолог Владимир Ђурђевић са Института за метеорологију Физичког факултета каже да овакво време представља просек у односу на зиме претходних десетак година.

"Претходних година имали смо епизоде са много ниским температурама, и са много већом акумулацијом, као 2012, па 2017. када смо имали леђење Дунава. Ова година је неки просек за ово што тренутно живимо, како клима тренутно изгледа", рекао је Ђурђевић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Истиче да је реч о благим зимама, ако упоредимо са седамдесетим и осамдесетим годинама, те да је то последица климатских промена.

"Када би нам се десила нека зима из осамдесетих година, ми бисмо мислили да почиње ледено доба у смислу колико је било снега, колико су биле ниске температуре, колико су трајали ти периоди", каже Ђурђевић.

Температуре до минус 15 

Снег би, после 36 сати, до краја дана требало да престане да пада. Сутра и прекосутра очекују нас ледени дани.

"Посебно ће у четвртак ујутру бити поприлично ниске температуре. У Београду минус 10, у неким деловима и минус 15. После тога иде постепено отопљавање – од понедељка опет можемо да очекујемо епизоду отопљења", рекао је Ђурђевић.

Иако ледено, у среду и четвртак биће сунчано у већем делу земље.

"Имаћемо хладно време са сунцем, што ће на неки начин бити занимљиво, а опет пријаће нам. Лепше је кад имамо сунчане дане него облачност", каже Ђурђевић.

Управо због разведравања и стиже нагло захлађење.

"Кад се размакну облаци, онда подлога почне да израчује више топлоте у ваздух и због тога се десе те ниске температуре. Кад имате облачност изнад вас, то је као нека врста ћебета које вас мало штити од наглог хлађења. То значи да ће у јутарњим часовима све бити прилично добро залеђено и клизаво, и људи треба да обрате пажњу, наравно и што се тиче пешака и што се тиче возача", рекао је климатолог.

Зато би, додаје, у току дана требало све очистити како бисмо сутра и прекосутра били безбеднији, бар што се тиче леда.

Хоће ли бити зиме за 30 година 

Отопљавање почиње од недеље, тј. понедељка, али високих температура као за дочек Нове године неће бити. Слично време очекује нас у наредних петнаестак дана.

Говорећи о томе како би годишња доба могла да изгледају у будућности, Ђурђевић је истакао да све зависи од имплементације Париског споразума и, на првом месту, спремности држава да се одрекну добијања енергије из фосилних горива.

"Најпесимичнији сценарио је да би пред крај овог века снег и мразни дани били врло ретка појава у Србији. С друге стране, ако се испуни Париски споразум, онда ћемо видети још један обим промене климе али не тако драстичан. Али у принципу и у том оптимистичном сценарију у будућности нас чекају блаже зиме са мање снега и више кише у току зиме", рекао је климатолог Ђурђевић и поручио да би можда требало запамтити ове снежне дане јер не знамо шта доноси будућност.

недеља, 08. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару