Читај ми!

Прибој, заједничка кућа Срба и Бошњака у којој нема места за мржњу

Полиција у Прибоју је идентификовала 18-годишњег младића који је, како се сумња, у ноћи између 6. и 7. јануара изазвао инцидент у коме се вређају грађани друге нације и вере. Због више инцидената у Прибоју претходних дана, са састанка руководства општине са представницима све три бошњачке партије, народним посланицима и представницима Исламске заједнице, затражена је одговорност учесника и реакција институција.

У граду поезије, симболу суживота и толеранције Срба и Бошњака, граду међусобног поштовања разлика и различитости, последња дешавања у вези са певањем песама које величају злочине и увредљивим графитима наилазе на осуду већине, како челника државе и руководства општине, тако и грађана.

"То није карактеристика за Прибој", каже један мештанин. "То је одраз ја не знам чега, али сам згрожен и као човек и као грађанин који овде живи од рођења."

И други се слажу и кажу да лепо живе и сарађују, и када је било бомбардовање, и рат.

Сви су у једном сагласни – у мешовитим срединама нема места за било какву мржњу.

Уз осуду и заједнички став да су недавни инциденти изоловани примери које треба што пре казнити, учесници састанка поручили су суграђанима да је Прибој заједничка кућа и Срба и Бошњака.

"Сви они који су одговорни да се адекватно казне, зато што смо увек говорили и сада кажемо да није цијели систем, ни полиција такве природе, да су то искључиво појединци који су срамота и за полицију и за државу и који на тај начин највише штете наносе држави", истиче народни посланик Странке слободе и помирења Јахја Фехратовић.

Главни имам Исламске заједнице у Прибоју каже да су се сви оградили од таквог инцидента.

"И не само оградили, него и установили одређене кораке даљег дјеловања. Највећи ниво јесте што ће са овог данашњег састанка отићи порука председнику Србије Александру Вучићу, да треба да дође у Прибој", наглашава Харун ефендија Енинагић.

Председник Општине Прибој Лазар Рвовић каже да Срби заједно са Бошњацима чине јединство које неће дозволити да било ко поремети.

"Хвала вам и извините још једном за непромишљене ствари које су неки појединци који припадају мом народу учинили", истакао је Рвовић.

Задовољни брзом реакцијом председника Александра Вучића који је поручио да Србија неће дозволити било какве инциденте, нити вређања припадника других народа подсећањем на убиства. Срби и Бошњаци још једном су позвали председника да дође у Прибој.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару