Читај ми!

Ренато Грбић, херој са Дунава - човек због кога 30 људи слави други рођендан

Ренато Грбић, херој Дунава како многи воле да га називају, иначе угоститељ са Аде Хује, до сада је спасао 30 живота. Наиме, Ренато већ годинама уназад спасава људи који покушају да изврше самоубиство скоком са Панчевачког моста.

Лепо је живети, већ две деценије то Ренато Грбић покушава да каже онима који себи покушавају да прекину живот. Херој са Дунава спасао је од покушаја самоубиства скоком са Панчевачког моста 30 људи.

Ренато има ресторан испод Панчевачког моста и сваки пут када види да неко скочи са моста, седа у чамац и креће спасилачку акцију.

"Прва реакција када видим неког ко жели да себи одузме живот је огроман адреналин, срце хоће да ми искочи из груди, страх да ли ћу стићи до те особе. Када стигнем до ње, када је ухватим у руке да могу да је пребацим у чамац у мени је неко благостање, нешто најлепше, оно људски када знате да сте неком спасили живот", објашњава Грбић осећања са којима се суочава током спасавања.

Када је изведе на сигурно и доведе у конобу да јој гардеробу, а након тога позове хитну помоћ и полицију.

Описујући свој први разговор са њима наводи да је код њих приметно стање шока.

"Они мисле - сад када скочим у воду ја сам истог секунда мртав, али кад ви скочите са 18 метара, ако паднете на стомак или леђа ту хоће да пукну крвни судови, као да сте пали на бетон. Ако падну на ноге, ако су присебни људи се боре. Тај животни рефлекс их избаци изнад површине воде, узимју ваздух, боре се, траже помоћ. Схвате да је живот ипак лепши од онога шта су хтели да ураде", наводи гост Јутарњег програма

Објашњава да су самоубиство скоком са Панчевачког моста покушали да изврше и млађи и старији и људи средњег доба.

"Имају различите приче, неко има здравствене приче, други кажу да су одбачени од породице и друштва, неузвраћене љубави, школа, лоше оцене, друштво. То су све неки окидачи за суицид", објашњава Грбић.

Истиче да су сви проблеми решиви, и да ту породица може доста да помогне. 

Наводи да је са неким људима којима је спасао живот у контакту. Са некима од њих чак слави друге рођендане - дане када им је спасио живот. Једна девојка га је звала на пунолество, а другој је био на свадби.

За 60. рођендан има једну жељу - да сви будемо живи, здрави и да схватимо да је живот много лепши од оне стране коју људи узимају за оно крајње да себи одузму живот.

петак, 30. август 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару