Читај ми!

Почео премештај радника Линглонга, боравили у просторијама са плинским боцама и нафтним бурадима

Касно поподне почело је премештање вијетнамских радника ангажованих на градилишту Линглонгове фабрике гума у Зрењанину. Део радника, њих 86, биће смештен у Каштелу Ечка, а већи део на другом крају индустријске зоне где су смештени и кинески радници. Део вијетнамских радника наставио је са обуставом рада због лоших услова смештаја и рада на том градилишту. Заштитник грађана после контроле каже да се не може сложити са тврдњама изнетим у извештају невладиних организација.

Мада је Министарство за рад још синоћ саопштило да су радници из Вијетнама пресељени у друге објекте, јутрос их је наша екипа затекла на истом месту. Део је наставио да ради, а већина је и даље у започетом штрајку који је почео у знак солидарности са колегом узбуњивачем који је алармирао медије и због тога добио отказ.

"И даље нам нису враћени пасоши, имамо фотокопије виза и никаква друга документа. Послодавац увек налази разлоге да нам не исплати пуну зараду. Хвала добрим људима који нам доносе одећу и обућу, али то не поправља наш смештај", каже један од вијетнамских радника, Нгнјен Ван Три.

Смештај и услове у којима живе 402 радника из Вијетнама, након ванредног надзора Инспекције рада и Сектора за ванредне ситуације, обишао је и тим Заштитника грађана.

Омбудсман Зоран Пашалић каже да се у конкретном случају једино може поткрепити доказима то да је део радника био смештен у неадекватним условима, па је Сектор за ванредне ситуације МУП-а и наложио да се ти радници изместе у друге објекте.

"Као разлози да се радници изместе су ти што су се поред тих објеката налазиле боце са течним нафтним гасом као и бурад са нафтом, што је по налазу Сектора за ванредне ситуације могло да изазове пожар са великим последицама", додаје Пашалић.

Две невладине организације у извештају од пре неколико дана навеле су да радници бораве у дугачким баракама, да у собама спава по петнаесторо, купатила немају грејање, да радници са којима су разговарали нису поседовали пасоше, као и да се од њих, према уговору, очекује да раде 26 дана у месецу по девет сати. Због свега наведеног поднеле су пријаву због потенцијалне трговине људима.

Пашалић наводи да тим омбудсмана није стекао такав утисак. Разговарали смо са вијетнамским радницима и нисмо приметили да се они понашају у складу са наведеним тезама, додаје Пашалић. 

Према речима омбудсмана, радницима из Вијетнама пасоши нису одузети, већ свако има путну исправу коју може узети на реверс који се налази у објекту близу њиховог смештаја.

Линглонг: Раднике из Вијетнама ангажовала друга компанија

У међувремену, компанија Линглонг је саопштила да вијетнамски радници нису њени упосленици, већ да их је ангажовао извођач радова, такође кинеска компанија ТЕПЦ.

Навели су и да је од извођача захтевано да се вијетнамски радници у најкраћем могућем року привремено преместе у бољи смештај, као и да су од извођача добили информацију да су им пасоши враћени.

Ситуацију у радној зони Југоисток у Зрењанину коментарисао је и министар грађевинарства.

"Јесу услови заиста лоши, али велики број грађана Србије са много мањим платама има боље услове живота", каже министар грађевинарства Томислав Момировић.

Напомиње да је Влада јуче изразила спремност да обезбеди радницима транспорт ка земљи порекла, али да су, тврди, сви до једног то одбили. "Што се тиче евентуалних кривичних дела, на томе треба да ради полиција. Мислим да у овом случају тога нема", додаје Момировић.

Момировић је поновио наводе из саопштења Министарства рада да је градилиште инвеститора "Линглонга" најконтролисаније у средњем Банату и да је за годину и по било 18 инспекција, при чему су донета два решења о уклањању неправилности из области радних односа и безбедности и здравља на раду.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару