Читај ми!

Адвокати: ВКС треба да уједначава судску праксу, у случају тужби банака није било потребе да се оглашава

Адвокати Мирослав Живковић, Марко Милутиновић и Никола Живуловић оценили су да је најновији став Врховног касационог суда (ВКС) донет у корист банака, а на штету грађана тј. клијената и навели да је то разлог протеста који данас организују испред поменутог суда.

Адвокати су на конференцији за новинаре навели да је основни захтев овог протеста, на који су се, према њиховим речима, адвокати спонтано одлучили, бити да се акт Врховног касационог суда повуче и да ће протестовати све док се то не догоди.

Адвокат Мирослав Живковић је навео да Врховни касациони суд 20 година стоји на становишту да банке немају право на наплату накнаде трошкова односно да их могу наплатити само ако су стварно образложени по висини и структури, а сада одједном износи супротан став.

Према Живковићевим речима, задужење Врховног касационог суда јесте да уједначава судску праксу, а овде пошто је пракса судова била јединствена, није било потребе да се оглашава.

Његов колега Марко Милутиновић је истакао да се став ВКС односи и на дозвољеност наплате трошкова осигурања кредита код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита (НКОСК) за шта, како је рекао, постоји огроман број пресуда којима су судови изрекли да је то недозвољено.

"Из претходног периода имамо неколико одлука Врховног касационог суда које су биле у корист грађана који туже банке. Шта је довело до тога да суд промени став није јасно", рекао је Милутиновић, уз опаску да би овај суд требало да уједначава ставове и праксу, а сада је донео став који је супротан ранијим ставовима.

Адвокат Никола Живуловић је указао да би за доношење става ВКС требало да постоји спорно правно питање, чега према његовим речима није било, јер је рецимо код наплате премије осигурања код НКОСК судска пракса била јединствена.

На питање новинара да ли ће сада и грађани који су добили спорове против банака везано за наплату трошкова обраде кредита и премије осигурања код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита, ретроактивно враћати новац који су на судским пресудама добили, адвокат Живковић је одговорио да "то и јесте циљ, да се грађани оглобе".

Адвокати су навели и да је председник Адвокатске коморе Србије Виктор Гостиљац, поводом најновијег става Врховног касационог суда затражио састанак са председницом овог Јасмином Васовић.

субота, 27. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару