Читај ми!

Свињска куга задаје проблеме широм Европе – каква је ситуација у Србији

Афричка куга свиња велике муке задаје фармерима у Румунији, Бугарској, Мађарској, Немачкој... Ове болести има и у Србији, али је под контролом, кажу надлежни. Највише су угрожена погранична подручја, посебно источна Србија.

Од афричке куге свиња не оболевају људи нити друге животиње. Штету трпе фармери, јер за ту болест нема лека ни вакцине. Kако је Румунија међу најугроженијим земљама ЕУ, опасност од ширења заразе постоји и у Србији.

Први пут болест је у нашој земљи регистрована пре две године. Надлежни кажу да је зараза под контролом и апелују на узгајиваче да свиње не изводе на отворено, да примењују све хигијенске мере и да одмах пријаве болест.

"Природно је да у првом тренутку дође до негативне реакције када ви кажете једна свиња ти је заражена али мора цела популација да иде са тог простора из тог објекта. Али, када им кажете да ћете их обештетити по тржишним ценама, онда људи, поготово та мала газдинства, кажу ок. То је тако. Једино што настаје проблем што они ту наредних 6 месеци не могу да узгајају свиње. Али, ми морамо да заштитимо простор", рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

На обештећење могу да рачунају они чије се свиње нису заразиле њиховом кривицом.

"Онај ко је знао да има афричку кугу свиња, али је покушао да је прикрије и на други начин да се ослободи тих угинулих животиња. Тамо где то несумњиво докажемо ми немамо ту шта да причамо", навео је Недимовић.

У спречавању ширења болести могу да помогну сви.

Порука за све људе који се крећу у природи, који обављају тзв. послове у шуми, ловце, сакупљаче шумских плодова је да обавезно воде рачуна о дезинфекцији. То наши ловци знају. Ако наиђу на неку дивљу свињу да то пријаве јер у том случају можемо да вирус отклонимо", навео је Раде Дошеновић, директор Ветеринарског специјалистичког института Зајечар.

Европска агенција за безбедност хране прати присуство вируса афричке куге свиња у Европи. 

"Подручја погођена овом болешћу, због убијања заражених свиња и рестрикција на извоз меса, могу да имају знатне финансијске губитке. Ово је други пут да Европска агенција за безбедност хране у више земаља спроводи кампању информисања о афричкој куги свиња и захвални смо што у Србији имамо подршку. Циљ нам је да информишемо фармере у Србији на који начин да открију, спрече и пријаве случајеве афричке куге свиња", казао је Џејмс Ремзи из Европске агенције за безбедност хране.

Недавно је афричка куга свиња одјављена у Расинском и Поморавском округу, а надлежни све чине да се не појави у Мачви, Срему и на југу Бачке јер су то главни центри за производњу свиња.

среда, 07. август 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару