Читај ми!

Обележавање Видовдана на Косову и Метохији и у Крушевцу

Данас је Видовдан који се обележава као успомена на Косовски бој, 1389. године. То је празник вере и историје и биће обележен на Косову и Метохији, али и у Крушевцу. Патријарх Порфирије ће у манастиру Грачаница служити литургију, а на Газиместану парастос палим српским јунацима. Председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић у Крушевцу.

Срби на Косову и Метохији и СПЦ Видовдан обележавају свечано и поносно. На Косову и Метохији је и патријарх Порфирије који од 8.30 служи литургију у манастиру Грачаница, а од 13.00 служииће парастос палим српским јунацима у Косовској бици.

Патријарх Порфирије је, обраћајући се верницима у недељу, рекао да се у Грачаници осећа слободно.

"Звучи парадоксално, али рећи ћу да баш на овоме месту, на Косову и Метохији, ако сам икада разумео шта значи слобода то је овај простор простор на ком сам доживео ту тајну слободе, али тајну слободе у Христу, као унутрашњег нашег односа према Богу и према свету. Где заправо без Христа ништа не вреди, а ако смо у њему и са њим кад смо најмање итекако постајемо снажни и слободни заправо од смрти од пролазности слободни за живот вечни", нагласио је патријарх.

У манастиру Грачаница су представници Владе, међу којима и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, који је српском народу честитао Видовдан.

"Шаљемо поруку мира јер се боримо за будућност српског народа на КиМ. Када је Србија јака и снажна, можемо да помогнемо наш народ на КиМ и у економском и у сваком другом смислу. Много смо крви пролили и зато је наша обавеза да се боримо за мир и просперитет као председник Вучић. Држава Србија је данас уз свој народ више него икада, овде где је историјска вертикала нашег постојања желимо да живимо у миру, ту поруку шаљемо и свету и Албанцима", рекао је Петковић за РТС.

Рекао је да баш данас, на Видовдан, 11 албанских НВО подноси петицију са жељом да истерају једину Српкињу у Ђаковици.

"Једна Драгица, мученик, која је херој и показатељ прилика на КиМ, јесте претња за људе у Ђаковици и тзв. владу Косова. Срешћу се данас са њом и да видимо како можемо да је заштитимо, да подигнемо њено питање до нивоа Брисела", рекао је Петковић.

Председник и премијерка у Крушевцу 

У години када обележава 650 година од оснивања, за Крушевац Видовдан има и посебан значај, јер је овај празник дан града.

Бројна културно спортска дешавања оранизована су током овог месеца у част јубилеја, а централна прослава данас је започела светом Архијерејском литургијом у цркви Лазарици, литијом и поменом.

Председник Републике Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић са члановима владе у 9.00 полагањем цвећа на Споменик косовским јунацима, одаће пошту свим српским ратницима страдалим у ослободилачким ратовима.

Следи посебна седнице Владе, након које ће председник државе обићи реконструисани Дијагностички центар крушевачке Опште болнице.

Директорка Опште болнице др Весна Стевић Гајић каже да је потпуно реконструисан простор у приземљу центра, где се налази главни део службе радиолошке дијагностике.

Инвестиција је вредна око 10 милиона динара, а финансирали су је привредници града Крушевца. Додаје да је купљен нови скенер, рендген, а ускоро ће бити набављена и нова магнетна резонанца.

У част јубилеја реконструисан је и Трг косвовских јунака, а на локацији старог ареодрома данас ће свечано бити откривен и споменик оснивачу града Кнезу Лазару.

У 18.30 на свечаној седници Скупштине биће уручене плакете и захвалнице појединцима и колективима, а премијерки Ани Брнабић доделиће се Видовданска награда - највеће градско признање за, како је речено, "доследно, часно и одговорно обављање државних послова и изузетан допринос привредном развоју Републике Србије и града Крушевца".

субота, 29. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару