Читај ми!

Мултипла склероза подмукла болест, који су симптоми и како се лечи

Мултипла склероза је подмукла болест и од ње у Србији болује око 9.000 људи. Најчешће се јавља између 20. и 40. године. Ток болести је непредвидив, а жене оболевају два пута чешће него мушкарци. Данас је Светски дан оболелих и обележава се под слоганом "Зауставити мултипла склерозу". Др Оливера Тамаш, неуролог са Клинике за неурологију KЦС-а каже да је мултипла склероза хронично неуролошко обољење, болест мозга, кичмене мождине и оптичког нерва, врло непредвидива болест која настаје због поремећаја имунитета.

Неопходну терапију о трошку државе добија више оболелих него раније, а од наредног месеца требало би да буде и додатно повећан број пацијената на лечењу.

Др Оливера Тамаш, неуролог са Клинике за неурологију KЦС-а каже да је мултипла склероза хронично неуролошко обољење, болест мозга, кичмене мождине и оптичког нерва, врло непредвидива болест која настаје због поремећаја имунитета.

"Врло су различити симптоми, утрнулост или неке друге сензитивне сметње било ког дела тела. То може бити поремећај оштрине вида, удвојено виђење, нестабилност при ходу, вртоглавица, моторна слабост, отежан ход, сексуална дисфункција, али и наизглед невидљиви симптоми као свакодневна заморљивост, поремећај памћења, концентрације, што знатно нарушава квалитет живота наших болесника", истиче др Тамаш.

Пацијенти би, каже, требало да се лече лековима који мењају природан ток болести.

"Имамо различите лекове, делимо их на умерено ефективне и имамо на располагању од јуна прошле године и високо ефективне лекове. Задатак терапије је да успори прогресију болести, да немамо јаке релапсе и побољша квалитет живота. Имамо и симптоматску терапију и не смемо заборавити нефармаколошки приступ у виду физикалног третмана", наглашава др Тамаш.

Жене чешће оболевају 

Наводи да је посебна околност да женска популација чешће оболева од мултипле склерозе.

"Први клинички симптоми се дешавају у репродуктивном периоду. Некада раније је одлагање терапије било не ретко и одлагало се након остваривања породице. Оно што данас знамо је да неуроаксонална оштећења наступају на самом почетку болести и овакав приступ није исправан. И у нашој земљи располажемо лековима које можемо да користимо током трудноће. Лекови као што су имуномодулаторна терапија где припадају интерферонски препарати, глатарамер, ацетат. Они нису индиковани у трудноћи и могу да се користе током зачећа, за време трудноће и у периоду дојења", истиче др Тамаш.

Напомиње да је то лек избора за оне пацијенткиња које имају умерено активну болест.

"Од јуна прошле године када имамо и могућност да лечимо пацијенткиње високо ефективном терапијом у оквиру које постоји индукциона терапија коју користимо у одговарајућим циклусима. Идеја те терапије је да се пацијенткиње уведу у једну мирну фазу болести, након чега можемо да планирамо породицу. Важно је да знамо које је оптимално време концепције које је различито за сваки лек", каже др Тамаш.

Поручује да "никако не посустајемо и да идемо даље, да наше пацијенте лечимо заиста како треба".

"Заиста изузетно можемо да помогнемо у планирању породице са овим лековима које имамо на располагању, што сматрамо огромним успехом", закључила је др Тамаш.

Најзначајније зграде и знаменитости у Београду светлеће данас наранџастом бојом у знак подршке оболелима.

уторак, 08. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи