Читај ми!

Грађани блокирају градилиште на обали Дунава, позивају на заштиту од уништења 80 хектара шуме

Неколико еколошких удружења са леве обале Дунава позвало је грађане да учествују у заштити 80 хектара шуме Рева, око Панчевачког моста. Како тврде, већ месецима се тамо прави депонија грађевинског отпада. Град се до сада огласио саопштењем у којем наводи да се терен насипа због изградње привременог постројења за складиштење неопасног грађевинског отпада.

Поред баре Рева, на левој обали Дунава, екипа РТС- је затекла грађане који данима блокирају приступ камионима који, како тврде, ту већ месецима депонују грађевински отпад. Ово је еколошка катастрофа, тврде они који данима спречавају приступ камионима.

Мештанин Душан Недељковић сматра да је учињен велики злочин истоварањем велике количине ђубрива и уништавањем шуме која је некада постојала у Реви.

"Сматрам да је од раја који је некада овде постојао, направљен пакао", истиче Недељковић.

Каже и да се не зна којег је састава материјал и "да ли је можда радиоактиван".

Оливер Илић, из Удружења грађана "Савски насип", истиче да малобројне зелене површине у граду свакодневно нестају.

"Ово место се налази на шест километара од Теразија, два километра од Панчевачког моста", указује Илић и наводи да је у питању изузетан предео са 135 врста птица које су угрожене и строго заштићене.

Градске власти тврде да се води рачуна о животној средини 

Град се до сада огласио саопштењем у којем наводи да се терен насипа због изградње привременог постројења за складиштење и поновно коришћење неопасног грађевинског отпада, у оквиру припрема за формирање привредне зоне.

Води се рачуна о животној средини и истовремено се смањује број нелегалних депонија, рекла је тим поводом секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић.

"Нема ни табле да је овде градилиште" 

Међутим, мештанин Петар Матуновић каже да не постоји ниједна званична информација о томе шта се ради и због чега.

"Нема ни табле да је овде градилиште, не евидентирају се возила која улазе на овај простор, не евидентира се шта она истоварују и у којим количинама, какве то последице може да има по екосистем", упозорава Матуновић.

Теодора Гавран из Удружења грађана каже да, ни поред свих акција, нису добили никакав одговор надлежних тако да ће, како је рекла, наставити да скрећу пажњу на проблем.

Насипање је почело пре готово годину дана, а интензивирано је почетком ове године, кажу саговорници РТС-а.

"Ми смо бројали од 300 до 500 великих, тешких камиона, који истоварују мешани грађевински отпад овде, и тренутно можете да видите да је уништено и затрпано 15 до 20 хектара шуме", истиче Илић.

"Остајемо овде док се градилиште не затвори" 

Ана Џакић из Удружења грађана "Бела чапља" поручује да су одлучили да ту остану до краја, док се градилиште потпуно не затвори.

Огромне количине грађевинског отпада депоноване су пре него што је у марту надлежни Завод утврдио услове за заштиту природе.

У Секретаријату за заштиту животне средине у току је поступак оцене студије о утицају овог постројења на животну средину, наводи се у саопштењу Града.

Уклањање насутог материја мало је вероватно, тако да организатори блокаде инсистирају, пре свега, да се обуставе даљи радови, а као једно од могућих решења предлажу да се простор уреди за спортско-рекреативне и туристичке садржаје.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи