Читај ми!

Црна вода у Чукаричком рукавцу, непријатан мирис се шири око Аде Циганлије - има ли решења

Тек што су у марту "Србијаводе" саопштиле да је чишћење Чукаричког рукавца завршено, непријатни мирис, исти као и јесенас, поново се шири око најпознатијег београдског излетишта Аде Циганлије. Инспекције су наложиле мерење и поново је само констатовано да је вода и у Топчидерки и у рукавцу пете, најгоре, категорије.

У Чукаричком рукавцу вода – готово црна. Најгоре је веслачима који ту тренирају и који су и пријавили загађење.

У Топчидерку се дуж целог тока улива канализација, а сумња се и на то да загађење долази и директно из цеви која се налази наспрам Шећеране и тржног центра.

"Три до четири пута годишње се то деси, угинула риба на површини ужасна сцена. Ми смо убеђени да се овде десило хемијско загађење, опасна материја је испуштена у воду. Наше запажање је да се боја рукавца мења, густоћа воде се мења појавом те материје", каже Иван Брајтигам, председник Веслачког клуба Партизан.

У чишћење рукавца уложено је 15 милиона динара. Уклоњено око 40.000 кубика муља, али тиме није отклоњен узрок загађења. Поред видљивог отпада, већ годинама мерења показују да је вода веома загађена, да недостаје кисеоника и да је велика концентрација амонијачног азота.

"Догађају се процеси распадања који настају због тога што се у воду директно уливају органске супстанце и које се морају распасти под дејством гљивица бактерија. То се не може никако другачије решити осим да се заустави прилив отпадних вода", напомиње проф. др Предраг Симоновић са Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић".

Инспектори су спровели надзор над радом две фабрике у непосредној близини рукавца. Технолошке отпадне воде фабрика у кругу Шећеране отичу у градску канализацију, а не у рукавац, саопштава еколошка инспекција.

"Проблем се може решити уређењем канализационих система тако да се сва та, и санитарна и техничка и индустријска, вода не баца непречишћена у Топчидерску реку. Што се тиче индустрије ту постоје филтери, а што се тиче грађанства, ту канализација мора бити решена", истиче Јасмина Маџгаљ, из Секретаријата за заштиту животне средине Београда.

А док канализација не буде "решена", канали пуни отпада и смрад који се шири биће и даље свакодневица и на Карабурми, и у Крњачи, у Борчи и у многим другим насељима. И у Београду, и широм Србије.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару