Читај ми!

Ниси сама, пријави насиље – порука глобалне кампање "16 дана активизма"

Србија се и ове године прикључује глобалној кампањи УН – "16 дана активизма против насиља над женама", са поруком женама да нису саме и да не чекају крај пандемије да пријаве насиље.

Потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маје Гојковић поручила је, поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, да се данас мора указати да борба против насиља према женама у породици или партнерског насиља мора бити у фокусу свих наших институција и у условима пандемије у којој се налази и Србија и читав свет.

Каже да "усaмљеност, економска неизвесност и угроженост жена којe трпе насиље је додатно појачана у овим околностима у које нас је довела пандемија и због тога је сада више него икада пре важно да жене које трпе насиље имају сву подршку и заштиту државе.

"Зато апелујем и позивам све институције друштва да појачају своје активности на сузбијању насиља, подршци жртвама и охрабривању да насиље и насилнике пријаве. Данас, у овим околностима кад је солидарност свима потребна, та солидарност је неопходна за оне који су угрожени насиљем. Насилници не смеју да остану некажњени и борба против пандемије не сме да заустави нашу борбу за друштво без насиља", навела је она.

Истиче да и жене из света културе и медија које су биле или су жртве насиља, било физичког или психичког, морају бити заштићене од јавне осуде, непримерених реаговања и других коментара који би могли да погоршају њихово стање.

Зорана Михајловић, потпредседница Владе и председница Kоординационог тела за родну равноправност, овом приликом је изјавила да неће говорити о бројкама у породичном и партнерском насиљу, јер жене нису бројеви, већ равноправна људска бића која имају једнака права да се развијају, образују и остваре своје снове.

"Али ћу послати неколико порука. Пре свега свим женама које трпе насиље – нисте саме, сви смо заједно, морамо заједно да се боримо и да пријавимо насиље. Моја порука мушкарцима је да није могуће да се против насиља изборимо уколико не радимо на томе заједно, али исто тако сви ви који мислите да сте велики мушкарци ако бијете жене и ако оне трпе било економско, психичко или физичко насиље од вас, нисте велики, баш напротив", изјавила је она.

Каже да је порука свима да не смемо да затварамо очи уколико знамо или видимо да негде има насиља над женама и девојчицама. "Морамо да се боримо заједно. Али не само у ових 16 дана, већ сваког дана, све док иједна жена и иједна девојчица трпе било који вид насиља, морамо да се боримо", изјавила је Михајловићева.

Фабрици: Насиље над женама последица родне неравноправности

Милана Рикановић, директорка UN Women у Србији, подсетила је на статистике које кажу да је дом често најмање безбедно место за жене, те да пријава насиља не сме да чека да пандемија коронавируса прође.

Сем Фабрици, шеф делегације Европске уније у Србији, изјавио је да је насиље над женама последица родне неравноправности и да се Европска унија зато залаже и наставља да подржава активности усмерене ка остварењу пуне родне равноправности, као и активности чији је циљ елиминација свих облика насиља над женама и девојчицама у Србији.

Норвешки амбасадор Јорн Јелста је такође поручио женама у ситуацији насиља да имају подршку да пријаве насиље.

У оквиру кампање "16 дана активизма против насиља над женама", порука "Ниси сама, пријави насиље!" освануће на билбордима широм Србије, ТВ каналима, стамбеним зградама, као и на друштвеним мрежама, позивајући жене, али и комшије, рођаке и пријатеље, да пријаве сваки облик насиља над женама.

Министарство правде: Разматрано више од 166.000 случајева насиља у породици.  

Поводом 25. новембра – Међународног дана борбе против насиља над женама и почетка светске кампање "16 дана активизма", Министарство правде истиче да је за готово три и по године примене Закона о спречавању насиља у породици разматрано више од 166.000 случајева насиља у породици.

Од 1. јуна 2017. године, када је почела примена тог закона, па до краја октобра ове године, групе за координацију и сарадњу, које су образоване на подручју сваког основног јавног тужилаштва, израдиле су 51.823 индивидуална плана заштите и подршке жртвама.

Јавни тужиоци су у том периоду поднели 61.249 предлога за продужење хитних мера заштите, док су судови усвојили 60.055 тих предлога.

Пре готово три и по године значајно је унапређена кривичноправна заштита жена и увођењем четири нова кривична дела у казнени систем Србије – прогањање, полно узнемиравање, сакаћење полног органа и забрана принудног брака. Од јуна 2017. до краја октобра 2020. године за кривично дело прогањање донето је 130 осуђујућих пресуда, док су за полно узнемиравање донете 84 осуђујуће пресуде.

Министарство правде подсећа да је у априлу ове године дало препоруку да се рад група за координацију и сарадњу одвија онлајн и да је, уз подршку Уједињених нација – Програма за развој (УНДП), покренут пилот-програм у осам основних јавних тужилаштва да се састанци тих група одржавају преко апликације ЗУM.

Заштитник: Пандемија повећала ризик од насиља над женама

Заштитник грађана Зоран Пашалић указао је поводом 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама, да услови живота које је наметнула пандемија повећавају ризик од насиља над женама и нагласио да се са највише изазова сусрећу жене на селу, жене са инвалидитетом и Ромкиње, које су и пре пандемије биле у осетљивом положају.

"Страхови, неизвесност, сиромаштво и економска несигурност увећавају ризик од повећања насиља у породици и насиља над женама, који може довести и до трагичних последица. Зато поново апелујем на локалне самоуправе да издвоје средства да се особама које су претрпеле насиље омогући да их одмах прегледа лекар судске медицине како би се утврдила веза између насиља и последице", поручио је Пашалић, а наводи се у саопштењу које је достављено медијима.

Нагласио је да посебну пажњу треба посветити заштити жена из ових осетљивих група, као и унапређивању и развоју услуга у заједници којима ће се женама у случају насиља пружити сви видови подршке и помоћи.

Пашалић је навео да надлежни органи треба да у пуној мери примењују Закон о спречавању насиља у породици и раде на подизању свести јавности о апсолутној недозвољености и кажњивости родно заснованог насиља, као и да би жртвама насиља требало да буду доступне Сигурне куће и други видови алтернативног смештаја али и друге мере помоћи и подршке.

Подсетио је и на потребу усвајања националне стратегије за спречавање и сузбијање насиља у породици и партнерским односима и пратећег Акционог плана, на потребу усклађивања Кривичног законика са Конвенцијом Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици.

Дуже од 20 година у око 100 држава света сваке године се спроводи кампања "16 дана активизма против насиља над женама" у којој учествује 1.700 организација.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару