Стручњаци о коронавирусу: Здравствени систем спреман, нема разлога за страх и панику

Начелник јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље, епидемиолог Предраг Кон истакао је да је здравствени систем у Србији спреман да прими прве оболеле од коронавируса.

На конференцији за новинаре после састанка председника Србије Александра Вучића са представницима здравствених и других институција које учествују у борби против коронавируса, Кон је рекао да то не значи да Србија неће имати неку епидемију, неког мртвог, али далеко од угрожавања нормалног живота.

Кон је истакао да је у пандемијском грипу 2009. умрло 127 људи, а оболело више од 6.000 и да је смртност била 2,6 одсто, док је код корона вируса смртност око два одсто и ниже.

Он је рекао да има доста непотребних позива због коронавируса, али да ће систем прегледати све који сумњају да имају вирус.

Кон је рекао да ће људи ако коронавирус преживи лето, наставити да живе са њим, као што живе са грипом.

Бивши директор Инфектвне клинике КЦС, инфектолог Мијомир Пелемиш рекао је да је видео и вариола веру, али да никада није видео оволику панику.

Он је рекао да је коронавирус нов, али да та породица вируса није нова.

"Ово је болест са којом можемо да се носимо. Грип је озбиљнија болест. Нема разлога за страх. Можемо да се изборимо са овом инфекцијом као и са свима до сада", истакао је Пелемиш.

Труднице, породиље и хронични болесници треба да се чувају 

Бивши директор Института за јавно здравље Ниш, епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је да је синоћ у Ниш слетело неколико авиона из Италије, да су путници прегледани и нема заражених.

Он је рекао да вируса треба да се чувају хронични болесници, али и труднице и породиље, као и деца, без обзира што нема доказа да децу погађа често.

Дечји пулмолог на Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој Бранимир Несторовић нагласио је да нема разлога за панику, да много више људи умире од других болести.

Он је рекао да је епидемија у Кини при крају, а женама поручио да их "естрогени штите", те да могу "слободно у шопинг у Италију", као и да сви живе свој живот.

"Не могу да верујем да се народ који је преживео санкције и бомбардовање, плаши смешног вируса", рекао је Несторовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару