Директор СЗО за РТС: Србија има капацитет да се суочи са коронавирусом

Колико је наша земља спремна да се суочи са ковидом-19, уверио се и директор Светске здравствене организације за Европу. Србија је прва држава Западног Балкана коју је доктор Ханс Клуге посетио од доласка на функцију.

Доктор Ханс Клуде је са председником Александром Вучићем, премијерком и министром здравља разговарао о сарадњи у борби са коронавирусом и улагањима у заштиту животне средине, а потписан је и двогодишњи протокол о сарадњи.

У интервјуу РТС-у доктор Клуге каже да и поред ширења вируса, разлога за панику нема. 

- Деведесет осам одсто заражених је у Кини, а свега два одсто у остатку света. Разумем да су људи забринути. Мој савет министрима здравља Европе био би да здравствени системи буду спремни да приме оболеле, јер ово што се десило у Италији може да се деси у било којој другој земљи. Нема разлога за панику, али установе морају да буду спремне да вирус препознају и лече пацијенте са достојанством и без дискриминације.

Каква је тренутно ситуација у Италији, вечерас хитно путујете за Рим и одлазите у угрожена подручја?

- Послали смо у Италију тим Светске здравствене организације и тим Европског центра за контролу болести, како би се утврдили начини преноса вируса. Вечерас ћу са њима имати састанак, на којем ћу добити ближе информације.

До пре два месеца о том вирусу нисмо ништа знали, шта данас знамо? Сумња се и да је период инкубације дужи... 

- Реч је о новом вирусу и за сада знамо да је инкубациони период до 14 дана. Осамдесет одсто пацијената има благе симптоме, 15 одсто теже, а пет одсто су критични пацијенти. Са данашњим даном забалежена је смртност од два процента, углавном код старијих хроничних болесника.

Проверавали сте и да ли је Србија спремна за овај вирус, утврдили сте да јесте. Шта препоручујете нашим грађанима?

- Одлазим спокојан из ваше земље. Србија је спремна да дочека вирус .Нема разлога за панику, јер имате добар здравствени систем. Уколико се вирус појави, потребно је подићи мере на додатни ниво, али Србија има капацитете да се суочи са овом болешћу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару