Породиља која је плаћала послодавцу сада добила и отказ

Већ неколико месеци РТС се бави случајем Снежане Пешовић, породиље која је сама плаћала доприносе како би је послодавац пријавио. Након објављивања њеног случаја, све надлежне институције су се укључиле у решавање проблема. У међувремену је настао нови проблем – Снежана Пешовић је добила отказ.

Дуже од деценије Снежана Пешовић је радила "на црно". Када је остала у другом стању, тражила је од послодавца да је пријави, јер јој је здравствена књижица била неопходна.

Послодавац ју је пријавио, али уз услов да сама плаћа доприносе. И када се на крају месеца подвуче црта, она је послодавцу практично плаћала што ради – месечно му је давала 4.000 динара више него он њој.

Да проблем буде већи, он јој доприносе и плату за два и по месеца уопште није уплатио, иако му је за то дала новац.

Прича Снежане Пешовић и даље пркоси здравом разуму. Она је породиља која је послодавцу плаћала 30.000 месечно, а од њега добијала 26.000.

И то што јој дугује новац, тренутно је мањи проблем. Иако је на породиљском одсуству, Снежана Пешовић је у међувремену добила отказ.

Против послодавца је поднето неколико тужби, али у овом тренутку и Снежана и дете су без здравствене књижице.

"Ја 1. августа добијам отказ. То сазнајем из инспекције рада, позвао ме је начелник и рекао ми је да сам одјављена. На моје питање како је то могуће, јер сам ја и даље на породиљском одсуству, нису имали информацију како се то десило", каже Снежана Пешовић

Не само да је добила отказ, она је одјављена ретроактивно – за годину дана уназад.

"Мој послодавац је мене 1. августа одјавио закључно са датумом 14. септембар 2018. То је био први дан мог породиљског одсуства", додаје Снежана Пешовић.

Активиран бланко-отказ 

Послодавац је, по свему судећи, активирао бланко уговор о отказу који је Снежана потписала истога дана када и Уговор о раду. Како је могуће да се породиљи дâ отказ и то за годину дана уназад?

У Фонду ПИО наводе да су све урадили по закону јер им је послодавац доставио неопходне доказе.

У саопштењу Фонда ПИО се наводи: "Одјава са осигурања може се спровести кроз управни поступак у Фонду ПИО у ситуацијама када послодавци не спроведу пријаву и одјаву благовремено, електронски на Порталу Централног регистра обавезног осигурања, у складу са Законом. Они то могу урадити и накнадно, кроз управни поступак, уз услов да обезбеде ваљане доказе и документацију, као што је било у овом случају."

У Фонду ПИО додају да другостепени орган тренутно одлучује о жалби коју је Снежана Пешовић уложила. Инспекција рада је против Снежаниног послодавца поднела три пријаве. Две прекршајне и једну кривичну јер је отказ дао породиљи.

"Законом о раду је јасно предвиђено да приликом породиљског одсуства, одсуства због неге детета или одсуства због посебне неге детета не може да се да отпуст породиљи. Инспекција је изашла на лице места, установила неправилност и ми смо након онога што смо установили приликом надзора предузели мере – покренули прекршајни поступак, а након тога смо покренули и кривичну пријаву против послодавца", каже Стеван Ђуровић, в. д. директора Инспектората за рад.

Повереница покренула парницу 

Да је недопустиво да се током породиљског одсуства жени дâ отказ сагласна је и повереница за заштиту равноправности. Она је у Снежанино име против послодавца покренула стратешку парницу пред Вишим судом.

"Када се госпођа Пешовић обратила 1. августа, ми смо већ 6. августа поднели тужбу суду и покренули стратешку парницу. У међувремену је суд затражио да уредимо тужбу. Између осталог и да се утврди да је ово акт дискриминације, односно да се утврди да је дискриминаторно поступање између осталих и то што сте дали жени отказ за време трајања породиљског и одсуства ради неге детета, које је апсолутно забрањено нашим Законом о раду, активирајући отказ за који се основано сумња да је потписан као бланко отказ. Дакле, овде имамо вишеструко кршење бројних права из радног односа, али и кршење Закона о забрани дискриминације", каже Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.

Она додаје да ускоро очекује заказивање првог рочишта. Проблем је и то што тренутно ни Снежана Пешовић ни дете немају оверену здравствену књижицу.

У Републичком фонду за здравствено осигурање наводе да се она може пријавити преко супруговог осигурања или преко евиденције Националне службе за запошљавање.

"Уколико је у брачном односу, може се пријавити преко супруга, под условом да је он у радном односу. Уколико није, по основу приоритета, као незапослено лице или по основу порођаја у трајању од годину дана", наводи Немања Великић из Републичког фонда за здравствено осигурање.

Снежана не може да добије здравствену књижицу

Ипак, проблем је то што Снежана од послодавца није добила решење о прекиду радног односа, па се не може пријавити ни на евиденцију националне службе за запошљавање ни преко супруговог осигурања.

Почетком октобра биће тачно годину дана од рођења детета па ни по том основу неће моћи да добије здравствену књижицу.

"Не могу да се вратим на посао, а не могу ни да тражим други посао, с обзиром на то да ја никакав документ нисам добила. Ја се водим и као запослена и као породиља у отказу. Тако да сам тренутно без примања, последњу плату сам примила 13. септембра", каже Снежана Пешовић.

И та накнада, коју је добијала за време породиљског одсуства, износила је 10.633 динара месечно.

И као што је у њеном случају све на граници невероватног тако је и то да ће можда тај новац морати да врати – уколико се њена жалба против отказа не усвоји и она буде одјављена са осигурања ретроактивно за претходних годину дана.

Породиљско одсуство Снежани Пешовић истекло је 14. септембра и она је сутрадан, наводи, отишла да се јави на посао. Ипак, додаје, иако је фирма и даље активна у АПР-у, сви објекти њеног послодавца су затворени.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару