Одавање почасти Момиру Булатовићу, присуствовала Брнабићева

Комеморација поводом смрти бившег председника Црне Горе Момира Булатовића, који је преминуо у недељу у 63. години, одржана је у "Комбанк дворани", а комеморативном скупу присуствовала је премијерка Србије Ана Брнабић.

После одавања почасти минутом ћутања, о некадашњем председнику Савезне владе СР Југославије је говорио бивши министар у Савезној влади Живадин Јовановић који је рекао да ће Булатовић остати упамћен као политичар и државник широких демократских погледа и човек благе речи, а јаких аргумената.

Јовановић је истакао да је Булатовић био искрено и дубоко опредељен за афирмацију и очување СР Југославије као заједничке државе Србије и Црне Горе.

"Био је свестан последица насилног дробљења српског националног бића и зато се борио за заштиту и поштовање основних права српског народа на територији бивших република СФРЈ", рекао је Јовановић.

Булатовића је описао као државника и човека којег су красили умереност, скромност, одбрана истине и правдољубивост и који државне функције није схватао као привилегију, већ као највећу дужност и част.

"Свакој дужности и послу приступао је са критеријума државног и националног интереса и поступао је часно, посвећено одговорно, а то објашњава зашто је Момир био омиљен и поштован не само од сарадника, већ и од јавности и онда када се повукао из политике", навео је Јовановић.

Додао је да ће Булатовића памтити по томе што је у тешком периоду нове заједничке историје Србије и Црне Горе био један од најближих и најпоузданијих сарадника Слободана Милошевића што је, како је приметио, било посебно значајно у периоду тражења мирног и одрживог решења за југословенску кризу.

"Важна улога у постизању Дејтонског споразума"

Истакао је да је Булатовић имао важну улогу у постизању Дејтонског споразума и да ће остати упамћен као храбар и постојан државник који се није колебао када је требало штитити националне и државне интересе.

Подсетио је и да је Булатовић текст из Рамбујеа оценио као неприхватљив ултиматум чији циљ, како је веровао, није био постизање мирног и трајног политичког решења за КиМ, већ оправдање за НАТО агресију.

Према његовим речима, Булатовић је доприносио пуној усклађености Савезне владе и Владе Србије када је требало бранити интересе државе у вези са КиМ.

Како је рекао, под Булатовићевим председвањем, 3. јуна 1999. године, Савезна влада је одобрила договор Ахтисари-Черномидин-Милошевић који је, како је додао, представљао основ за Резолуцију УН 1244.

"Када је руководство Црне Горе исказивало сепаратистичке тенденције, Булатовић је остао привржен интересима заједничке државе јер је добро разумео да је то најбољи начин за заштиту заједничких интереса и спречавање ширења сепаратизма и нових прекрајања граница на Балкану", навео је Јовановић.

Подсетио је и да је Булатовић био сведок одбране у Хашком трибуналу у процесу против потпредседника Савезне владе Николе Шаиновића и других југословенских руководилаца, наводећи да је дуго и савесно припремао и сведочење у случају Милошевића и да је ставове и чињенице изнео у књизи "Слободан Милошевић – неизговорена одбрана".

Комеморацију је организовало Удружење грађана "Слобода" чији је Булатовић био председник, а скупу су присуствовали његови сарадници и пријатељи, представници Форума за свет равноправних, Клуба генерала и адмирала, Фонда младих пољопривредника "Борка Вучић".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару