Бела Паланка и Димитровград добили по 20.000 евра и бесплатну вај-фај зону

Општина Бела Паланка, прва по броју послатих рачуна у наградној игри "Узми рачун и победи", добила је зону бесплатног вај-фај интернета и 20.000 евра за подршку уређењу локалног археолошког налазишта Ремезијана. Димитровград као другопласирани такође је добио зону бежичног интернета и 20.000 евра.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић рекао је да су становници Беле Паланке победници наградне игре, али и сви становници Србије, јер је подигнута свест о штети због нерегуларности које постоје у систему.

"Опредељење владе је јасно по овом питању и грађани су показали решеност да учествују у борби против сиве економије и жељу да се буџет пуни на прави начин. Реконструкција археолошког налазишта је спој модерног и традиције и ту се види јасна намера да штитимо нашу културну баштину, али и да одговарамо на модерне изазове", навео је Ружић.

Додао је да ће се кренути у реализацију нове и свеобухватније наградне игре која ће бити у функцији "сламања" сиве економије.

Председник општине Бела Паланка Горан Миљковић верује да ће почетак реконструкције археолошког налазишта Ремезијана, јединственог у Србији, допринети развоју општине. 

"Вредност укупне реконструкције је 250.000 евра и надам се да ћемо за годину и по дана имати комплетно завршен пројекат и тиме подићи ниво економског и туристичког развоја општине", рекао је Миљковић.

Објаснио да ће се за остатак новца који недостаје обратити за помоћ Министарству за трговину, којем ће до 1. октобра поднети пројектну документацију, а да ће део средства обезбедити из локалног буџета.

Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић рекла је да је наградна игра "Узми рачун и победи" имала изузетан одзив на југу Србије.

"Општина Бела Паланка имала је 11. 000 послатих коверата што је у односу на број становника и куповну моћ било довољно да освоје прво место. Подаци Пореске управе говоре да је у првом кварталу ове године држава наплатила око 73 милиона евра више прихода него у истом периоду прошле године што много говори о одзиву грађана и јачању свести", навела је Јовановић.

Додала је да је важно схватити да сви они који не плаћају порез одузимају грађанима могућност за боље путеве, школе, болнице.

"Позивамо грађане ''шампионске'' општине Бела Паланка да наставе да узимају рачуне, а нови циклус игре очекујемо до краја године", рекла је Јовановић.

Координатор регије Ниш Телекома Србије, Вили Хаџић рекао је да је Бела Паланка једна од 12 општина која је добила бесплатну зону интернета - "интернет дрво".

"''Дрво'' омогућава бесплатан вај фај сигнал у пречнику од 150 метара и може га користити истовремено 300 лица, а поред интернета они могу и бесплатно напунити батерију телефона", рекао је Хаџић.

Навео је да ће 15 месеци "интернет дрво" бити коришћено гратис, док ће након тога у договору Телекома и локалне самоуправе бити договорени даљи услови коришћења. 

Министар Ружић и извршна директорка НАЛЕД Виолета Јовановић обишли су и удружење "Мирис завичаја" које окупља незапослене жене из руралних предела које израђују традиционалне рукотворине чији би пласман требало да се обезбеди кроз сарадњу са државним, локалним институцијама и привредом.

Општина Димитровград као другопласирана по броју послатих рачуна у наградној игри "Узми рачун и победи" добила је 20.000 евра и бесплатну зону вај-фај интернета.

Министар Ружић је истакао да су грађани ове општине показали велику жељу за борбу против сиве економије и показали како директно могу утицати на побољшање услова живота у својој заједници.

"Цео Пиротски округ је био веома успешан у овој наградној игри чиме су показали лојалност према својој држави, а у првом кварталу ове године било је за 47 одсто више жалби за неиздавање рачуна што показује велику друштвену одговорност грађана", рекао је Ружић.

Министар је истакао значај улоге премијерке Ане Брнабић која је започела овај пројекат у оквиру кога је послато 85 милиона фискалних рачуна и слипова, а припадајући ПДВ је био девет милиона евра.

"Грађани су сами изабрали где ће уложити новац што је још један начин да се покаже како треба да функционише локална самоуправа и како држава представља сервис грађана", нагласио је Ружић.

Председник општине Димитровград, Владица Димитров рекао је да су освојене награде мали део онога што борба против сиве економије доноси.

"Новац од пореза се издваја за улагање у социјалу, здравство, школство. Бесплатан интернет значајан јер покрива трг и центар где највише младих борави, а и естетски се уклапа у изглед наше општине", рекао је Димитров.

Истакао је да ће новац уложити у туристички инфо-центар, јер је Димитровград посвећен туристима којих има највише из Бугарске.

"Пет до десет хиљада грађана Бугарске месечно дође у Димитровград и имамо 500 ноћења преко викенда. Туристички центар ће омогућити развој туристичке понуде и сада ће се налазити у центру да буде видљив и доступан свима који дођу", истакао је Димитров.

Министар Ружић је обишао и новоотворени Услужни центар у оквиру општине Димитровград где се сада на једном месту налази неколико служби.

"Ту се налази матичар, пореска администација, дечија заштита и служба платног промета. То ће бити сервис грађана у правом смислу, а сад ћемо на предлог министра да разговарамо са МУП-ом како би увели и службу за издавање личних карата и пасоша", навео је Димитров.

Виолета Јовановић из НАЛЕД-а рекла је да су становници Димитровграда послали преко 17.000 коверата, односно у просеку сваки грађанин по две коверте.

"Сива економија се често не посматра као нешто лоше, већ као начин да људи преживе, али има доста пореске утаје и криминала и закидања државног буџета. 'Вај-фај дрво' и додељени новац симболички показују везу између плаћања пореза и побољшања квалитета живота које плаћање пореза доноси", истакла је Јовановић.

Јовановићева је подсетила да је наградна игра превазишла сва очекивања и да је са 40 одсто грађана Србије који су учествовали три пута премашила просек Словачке која је била најуспешнија у спровођењу ове игре.

Вили Хаџић из "Телекома Србија" рекао је да је бесплатна зона интернета која се назива и "интернет дрво" у потпуности домаћи производ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи