Читај ми!

Угљанин: Ми смо само замена, српској заједници у Северној Митровици припада власт

Новоизабрани председник Скупштине општине Северна Митровица Неџад Угљанин изјавио је после седнице да је нови сазив скупштине транзициони. "Ми смо дошли у кућу без домаћина. Ми знамо да већинска заједница треба да буде домаћин у оваквој систуацији", рекао је Угљанин.

Неџад Угљанин, који је представник Бошњака, истакао је да извршна, па и законодавна власт, припада српској заједници и да мањинској не припада да се брине о већинској заједници, јер то они треба да раде.  

"Ми смо дошли у кућу без домаћина. Ми знамо да већинска заједница треба да буде домаћин у оваквој систуацији, али ми нисмо криви за овакву ситуацију. Ми ћемо се што мање бавити политичким питањима, у интересу свих заједница, без обзира којој националности припадају, које су у складу са законом и статутом општине Северна Митровица", рекао је Угљанин.

Додао је да се неће бавити политичким стварима, и да ће чекати април, да дође до извршне власти, јер су тренутно само законодавна власт.

"Без извршне власти не можемо да функционишемо као општина. Ми ћемо чекати тај моменат. Ми смо спремни. Можда ћемо бити и транзициона власт да препустимо домаћину који је напустио своју кућу, да се врати у своју кућу, да би могао да брине о свим заједницама, нарочито о већинској заједници, јер нама као мањинским заједницама не припада да се бринемо о већинској заједници. Напротив то је њихова потреба и они то треба да раде. Ми смо преузели ту улогу на добробит свих грађана", рекао је Угљанин.

У Скупштини општине Северна Митровица заклетву је положило 14 нових одборника, чиме је изабран нови сазив парламента и формирана нова законодавна власт.

Међу новим одборницима, у општини са већинским српским становништвом, од 16 посланика један је Србин, Душан Милуновић са листе "Грађанска иницијатива Српски опстанак".

Након што су Срби напустили косовске институције, ЦИК је одобрио замену одборника у Скупштини општине Северна Митровица, где су сада у већини Албанци. 

Председница у Приштини Вјоса Османи ванредне изборе за председника општине Северна Митровица, те остале три општине на северу заказала је најпре за 18. децембар а онда их због пораста тензија на северу, одложила за 23. април следеће године.

Српски одборници, председници скупштина и четири председника општине у све четири општине на северу поднели су почетком прошлог месеца колективне оставке, незадовољни политиком владе у Приштини.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару