Читај ми!

Са скупа у Северној Митровици поруке мира и да Срби остају своји на своме

У северном делу Косовске Митровице одржан је скуп код Споменика кнезу Лазару, као реакција Срба после последњих једностраних одлука Приштине. Говорници упутили поруке мира и поручили да Срби са КиМ немају другу земљу. Претходно су одржане посебне седнице скупштина у четири општине на северу КиМ на којима су градоначелници Лепосавића, Северне Митровице, Звечана и Зубиног Потока и формално поднели оставке на своје функције

У Северној Митровици одржан је протест Срба са севера КиМ са која су послате поруке мира. Скуп је почео интонирањем Химне "Боже правде", а окупљени грађани носили су заставе Србије.

 

Представници Срба са севера Косова и Метохије, јуче су након састанка у Звечану, донели одлуку да због последњих потеза Приштине напуштају све политичке институције - скупштину и владу привремене управе у Приштини, као и четири општине на северу КиМ и правосудне органе, полицију и администрацију.

Група полицајаца симболично је скинула униформе. Премијерка Ана Брнабић каже да су Срби сатерани у ћошак, а да само желе примену потписаних споразума. Поручује да ће имати подршку Владе Србије.

Председник Српске листе Горан Ракић истакао је да Срби напуштају све политичке институције - скупштину и владу привремене управе у Приштини, као и четири општине на северу КиМ и правосудне органе, полицију и администрацију.

Како су саопштили након састанка, одлуке остају на снази све док Приштина не почне да поштује споразуме и међународно јавно право, тј. док не повуче једнострану одлуку о пререгистрацији таблица и не формира Заједницу српских општина.

Високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ саопштио је да повлачење Срба из косовских институција није решење за актуелне спорове и да има потенцијал да додатно ескалира тензије на терену. 

Борељ je саопштио да је разговарао са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем. 

 

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара