Читај ми!

Завршене консултације о конститутивној седници парламента, договорено седам потпредседника

Консултације о конститутивној седници парламента, заказаној за понедељак, 1. август, завршене су у Скупштини Србије, а будући сазив имаће седам потпредседничких места, од којих су три предвиђена за опозицију.

Према предлогу, како се могло чути од представника појединих странака у парламенту, седам потпредседничких места "поделиће" посланички клубови СНС, СПС, СВМ, СПП, ССП, ДС и коалиција Нада, преноси Танјуг.

Оно што је за сада познато, јавља Танјуг, јесте да ће опозиција за потпредседнике предложити клуб око ССП-а – Борка Стефановића, Нада – Божидара Делића, а ДС, заједно с Народном странком, Не давимо Београд и Заједно – Зорана Лутовца.

Потпредседничка места расподељују се спрам снаге, односно броја посланика појединачних клубова, а до сада су по два потпредседничка места била "резервисана" за два најјача опозициона клуба.

Иако скупштински Пословник омогућује да 30 посланика предложи кандидата за потпредседника, то није била пракса раније.

Тако је камен спотицања била чињеница да Зорана Лутовца на ту функцију кандидује група од четири посланичка клуба са 35 посланика, а која је, будући да им је владајућа већина изашла у сусрет омогућавајући им да имају "свог" потпредседника, требало да направи уступак и одрекне се неког места у радним телима Скупштине.

Због тога су представници та четири посланичка клуба у неколико наврата излазили са састанка, покушавајући да се договоре чега да се "одрекну".

Формирано 15 посланичких клубова

У парламенту је за сада формирано 15 посланичких клубова, а у складу са бројем посланичких клубова и бројем њихових посланика распоређује се и број председника и заменика председника скупштинских одбора.

Социјалистичка партија Србије у новом сазиву парламента имаће потпредседника Скупштине, а водиће и два одбора – за привреду и просторно планирање, саобраћај и инфраструктуру, саопштио је посланик СПС-а Ђорђе Милићевић.

Милићевић је новинарима у Скупштини, после данашњих консултација, рекао да није суштина у томе да неко добије што више, већ да се дође до консензуса, компромиса, уважавајући све различитости, поштујући власт и опозицију, како би сви били задовољни прерасподелом места потпредседника и у радним телима.

Нагласио је да Србији није потребно никакво неслагање, будући да је земља изложена притисцима и бројним изазовима, те да су велика очекивања од парламента, пред којим је много посла.

Опозицији ће припасти пет председничких места у парламентарним одборима, а већина њих жели Одбор за спољне послове.

Српској странци Заветници припашће место председника Одбора за Србе у региону и дијаспори и место заменика председника у Одбору за Косово и Метохију, саопштио је будући посланик те странке Никола Драгићевић.

"Заветницима је припало место председника Одбора за Србе у региону и дијаспори, што је и била наша жеља, и у складу је с нашом политиком. Добили смо и место заменика председника Одбора за КиМ, што је тема од највећег значаја за Заветнике, али и за земљу", рекао је Драгићевић.

Трећи дан консултација

Први састанак о конститутивној седници парламента одржан је пре два дана у парламенту, а консултације су одржане и јуче.

На данашњем састанку, листу "Александар Вучић – Заједно можемо све", која ће имати највише, 120 посланика, представљали су Владимир Орлић, који је и кандидат СНС-а за председника парламента, и Александар Марковић.

У име листе "Уједињени за победу Србију", која ће имати 38 посланика, присутни су били потпредседник ССП-а Борко Стефановић, председник ДС-а Зоран Лутовац и његов страначки колега Срђан Миливојевић, те потпредседник Народне странке Мирослав Алексић.

Листу "Ивица Дачић – Премијер Србије", која ће имати 31 посланика, представљао је потпредседник СПС-а Ђорђе Милићевић.

На састанку су били и представници коалиције Нада, која је на изборима 3. априла освојила 15 мандата, а коалицију "Морамо", која је освојила 13 мандата, и данас су заступали Радомир Лазовић, Небојша Зеленовић и Александар Јовановић Ћута.

Такође, састанку су присуствовали и представници коалиције око Двери, као и представници Заветника, који ће у новом парламенту имати такође 10 посланика.

Савез војвођанских Мађара, који ће бројати пет представника у Скупштини, представљала је Елвира Kовач, а ту су били и представници листа "Муфтијин аманет", која ће имати три посланика, те "Заједно за Војводину" и СДА Санџака, који имају по два посланика.

Једног посланика у новом сазиву имаће и Kоалиција Албанаца долине.

Kонститутивна седница заказана за понедељак, 1. август

Kонститутивна седница Народне скупштине Србије заказана је за понедељак, 1. август, са почетком у 10.00.

Kако су учесници консултација казали у претходна два дана, конститутивна седница почеће у понедељак, када ће се обавити потврђивање мандата и полагање заклетве нових народних посланика.

Kонститутивна седница наставиће се у уторак, када ће бити изабран председник, потпредседници Скупштине, за чији ће се број такође одлучити тада јер се према правилнику број потпредседника утврђује на предлог председника Скупштине.

На првој седници следи и избор генералног секретара, избор чланова радних тела Народне скупштине и избор чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама, па није искључено да се прво заседање продужи и на среду, 3. август.

уторак, 16. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару