Читај ми!

Селаковић: Застрашујућа одлука хрватских власти, Влада Србије ће донети одлуку о противмерама

Министар спољних послова Никола Селаковић рекао је поводом одлуке хрватских власти да забране посету председнику Александру Вучићу да је Министарство спољних послова Србије, упутило ноту Амбасади Хрватске у Београду, коју је отправница послова одбила да прими. Министар је оценио да је ово застрашујућа одлука хрватске владе и да ће Влада Србије донети одлуку о противмерама које ће бити уведене.

Никола Селаковић је рекао да оно што стоји у ноти Министарства спољних послова Хрватске, којом се председнику Србије Александру Вучићу забрањује приватна посета Јасеновцу је не само скандалозно, већ и застрашујуће, нечувено и невероватно да се дешава након Другог светског рата.

Шеф српске дипломатије Никола Селаковић је навео да је Србија упутила ноту Амбасади Хрватске у Србији, коју је отправница послова данас одбила да прими.

Истакао је и да ће Влада Србије одлучити и о одговарајућим противмерама.

"Влада Србије донеће одлуку о противмерама које ће бити уведене, а које ће се заснивати на општеприхваћеним правилима међународног права", рекао је Селаковић на прес-конференцији.

Министар је прочитао ноту која је достављена 15. јула Амбасади Србије у Загребу, у којој је наведено да, поводом информација из неслужбених извора о могућој посети председника Србије Александра Вучића подручју Јасеновца и Пакраца, 17. јула, приликом планирања посета страних званичника, време, природа и програм посете треба да буду предмет службене комуникације и договора обе стране.

"Приликом планирања свих посета страних дужносника време, природа и програм посета требају бити предмет службене комуникације и договора две стране. С обзиром да хрватска страна није информисана о намери, посета Републици Хрватској је неприхватљива", прочитао је Селаковић део ноте хрватског министарства.

"Министарство вањских послова Хрватске указује да посете високог представника стране државе спомен-подручју Јасеновац не може бити приватног карактера. Кад се створе услове за такву посету о којој овог пута власти Хрватске нису биле службено информисане, она ће бити договорена уобичајеним дипломатским каналима", стоји у хрватској ноти коју је прочитао  Селаковић.

На ту ноту, Министарство спољних послова Србије одговорило је нотом која је представљена отправници послова у Амбасади Хрватске у Београду, јутрос у 10 сати, а коју је она одбила да прими.

Нота Министарства спољних послова Србије 

Селаковић је прочитао и ноту српског Министарства.

"Министарство спољних послова Републике Србије је шокирано противправном и антиевропском и антицивилизацијском одлуком Министарства за спољне и европске послове Републике Хрватске којом се на основу арбитрарно исказане воље хрватских власти и грубо кршење принципа слободе кретања забрањује долазак председнику Србије у Јасеновац, на место страдања више стотина хиљада невиних жртава српске, јеврејске, ромске и других националности", рекао је Селаковић.

Министар је додао да је намера председника Вучића била само да положи цвеће и упали свећу.

Министарство спољних послова је обавестило да је председник Вучић заинтересован да учини службену посету Јасеновцу у било ком термину до 17. септембра 2022. године.

"У дубоком уверењу да Хрватска, као и Србија, најснажније осуђује и гнуша се најодвратнијих злочина које је над српским народом извршила нацистичка НДХ током читавог периода свог постојања, а чију је кулминацију представљао систем концентрационих логора Јасеновац, МСП очекује омогућавање неометане посете председника Србије овом светом месту и у том смислу, од хрватске стране очекује да за ту прилику пружи одговарајући третман који се односи на највише стране званичнике, укључујући и све потребне безбедносне аспекте", наводи се у ноти.

Министарство очекује да се ситуација брзо реши 

Такође, подсећа се да је у претходних годину дана забележено преко 700 улазака носилаца дипломатских и службених пасоша Хрватске у Србију, без икаквих претходних службених најава, укључујући високе званичнике Хрватске, попут министра науке и образовања Радована Фукса 24. јуна, Звонка Миласа, државног секретара у Канцеларији за Хрвате изван Хрватске, 18. марта, Милана Бошњака, изасланика председника владе Хрватске, 17. децембра 2021. године.

У том смислу, МСП, како истиче, задржава право да адекватно одговори на одлуку хрватске стране.

Министарство очекује да постојећа ситуација изазвана одлуком да се онемогући улазак у Хрватску председнику Србије, буде брзо разрешена.

"Оно што је за мене као грађанина, као Србина, заиста невероватно јесте да неко у полагању цвећа на место највећег стратишта српског народа у историји уопште, види хаос. Замислите тај хаос који би настао полагањем цвећа на место највећег стратишта српског народа у историји", рекао је Селаковић.

Можда је, додао је, хаос у томе што би председник Србије положио цвеће на коме би се налазила трака црвено-плаво-беле боје, а не са хрватским распоредом боја на тробојци.

"Ипак је тамо убедљива већина жртава била српске националности", рекао је Селаковић.

Он је истакао и да је у потпуности сагласан са оценом премијерке Ана Брнабић, која је казала да је ово равно одлуци да неко председнику Израела забрани одлазак у Аушвиц.

Селаковић је додао да ће председник Србије у сутрашњем обраћању јавности изнети више детаља о овом случају.

понедељак, 22. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару