Читај ми!

Вучић о налазишту јадарита: У интегритет земљишта дирано само 2012.

Председник Србије Александар Вучић сазвао је конференцију како би говорио о литијуму. Каже да је у интегритет земљишта дирано само 2012, током бивше власти, када је одобрено узимање узорка литијума. Наредних дана разговараће са грађанима лозничког краја: "Идем хладне главе, да чујем њихово мишљење, да им кажем шта можемо да добијемо, а шта да изгубимо, без икаквог решења у глави." Председник каже да није још потписао Закон о експропријацији - разматра примедбе.

Александар Вучић је рекао да је компанији "Рио Сава експлорејшн", иначе делу корпорације "Рио тинто", низом докумената од 2004. године одобравано геолошко истраживање на подручју код Лознице.

Истиче да је 1. 2. 2012. године одобрено узимање узорка литијума, што је једини пут да су "прављене бушотине на територији Србије" и да је дирано у интегритет земљишта.

"Ово је први и једини документ до сада и донет је када су били на власти Ђилас, Тадић, Јермић, Зеленовић и сви који нам сада држе придике", рекао је Вучић и додао да је то био девети документ донет за време бивше власти у вези са пројектом Јадар код Лознице.

Вучић каже да је 2017. године био потписан меморандум о разумевању, за који представници бивше власт кажу да је тада "Рио Тинту" дата дозвола, што није тачно, зато што је у том меморандуму све било необавезујућег карактера.

"У члану 4, став 2, наводи се у меморандуму да одражава ставове и намере страна да сарђују, али без стварања било какве правне обавезе или одговорности за било коју страну. Толико о измишљотинама и лажима. Црно на бело, свакоме ће бити доступно, комплетна документација ће бити на сајту како би сви могли да се увере", навео је председник.

Такође, истакао је да је 18. јануара 2012. била донета Стратегија за управљање минералним ресурсима Србије до 2030. године, која има 70 страница, за време владе Мирка Цветковића, у којем се на 31 месту говори о литијуму - да постаје главни део Стратегије управљања минералним ресуримса до 2030. године. 

Чека се Студија утицаја на животну средину 

Вучић је објаснио да се на подручју више насељених места између Лознице и Крупња, где су поред осталих и Горња и Доња Недељица, налазе велика налазишта јадарита, а један од 26 његових минерала је литијум, који је важан и незаменљив мирнерал у изради литијумских батерија.

Напомиње да је у целом свету почела трка за литијумским налазиштима и да у томе предњачи Кина, а следе је САД и ЕУ.

Истакао је да компанија "Рио Тинто" још није урадила студију изводљивости за животну средину и да ће се на то чекати још најмање годину дана и два или три месеца и да до сада ништа још не постоји.

Требало је, каже, да Рио Тинто до сада уложи 450 милиона, а потрошили су 350 милиона евра и до сада је урађен просторни план о ресурсима и резервама, напоменуо је Вучић.

Рекао је да је влада у августу ове године донела решење о обиму и процени за животну средину за рударски део, након чега је стигло 10 жалби удружења грађана после чега је предмет враћен на поновно одлучивање.

"Рио Тинто" је, истиче Вучић, добио рок и мора да уради све делове процене студије утицаја за годину дана, а то још није ни почело.

Одговарајући на питање да ли и даље подржава пројекат Јадар, Вучић је рекао да је његово мишљење да не треба да "бацимо" литијум, али да ће бити против тог пројекта ако студија о процени утицаја на животну средину буде лоша.

Навео је и да је само у путну инфраструктуру у јадарском крају уложено 1,6 милијарди динара, скоро 15 милиона евра, да је највећи део од донација ЕУ, али да је уложио и "Рио Тинто".

Каже да у овом тренутку "Рио Тинто" није купио само 30 посто земље која им је потребна за подземну експлоатацију, а све су друго купили.

Истиче и да су неки од "коловођа штрајка узели паре и продали своју земљу, а сада протестују".

Велика борба за литијум у свету, у питању је огроман новац

На основу анализе шта је то што би Србија могла да добије од експлоатације литијума, Вучић је рекао да је идеја актуелне власти не да се у Србији производе батерије, већ електрични аутомобили што би донело и највећу добит нашој земљи.

Зато смо звали највеће произвођаче електричних аутомобила на консултације, јер би Србија том производњом имала добит у БДП-у од више од 10 милијарди евра.

Указао је да се у Европи и свету води прави рат за литијум, а један део разлога за немире је, како је рекао, огроман новац уложен у еколошка удружења у иностранству.

"У питању је огроман новац. То морају да знају грађани. У еколошка удружења из иностранства је само ове године уложено више од осам милиона евра. А ви за 90 одсто њих никада нисте чули. Зашто би неко у току само једне године дао толики новац. Баш због тих интереса који су важни за све. Велика је туча у целом свету и борба за једну од стратешких сировина", рекао је Вучић и истакао:

"Србија литијум има, а да ли ће га користити то је друга ствар".

Указао је и да се код нас води кампања против Рио Тинта и додао је то зато што се жели да, како је навео, "једна друга компанија руководи производњом литијума".

"Раде за интерес друге компаније које су им мецене, нарочито када је реч о компанијама из Немачке", рекао је председник.

Вучић о протестима: Полиција да буде уздржана

Вучић је поновио да блокада путева, а посебено ауто-путева, није у складу са Уставом и законима, додајући да је његов савет полицији да буде уздржана, а молба грађанима да буду стрпљиви и да се уздрже од реакције.

"Посао полиције је да каже да је то противзаконито и да у тим радњама не учествује. Сву одговорност преузимају они који крше Устав и законе, и они морају кривично и прекршајно да одговарају. Тачка", рекао је Вучић.

Рекао је да се испоставило да су они, који су тобож били голоруки народ, уствари били наоружани, и кренули на голоруке људе који нису прикршили ниједан закон.

"Како се некада све открије случајно. Кренуло се са тим како су криви људи који су неким чекићима, гуменим, негде нападали, па само што нису кренули са новим 'крвавим кошуљама', да кажу 'стоп гуменим чекићима'. А, онда се испоставило да су праве чекиће имали њихови хероји. Данас се појавио снимак где њихови хероји из трактора ваде чекиће, само не гумене, а и секире", рекао је Вучић новинарима.

На питање новнара шта очекује од протеста за викенд и како ће држава реаговати ако поново учесници протеста буду блокирали путеве од регионалног и међународног значаја, председник Вучић је рекао да неће бити рекације на протестима све док не угрожавају животе, имовину људи и институције. 

Додао је да одговорне политичке организације пријављују полицији сваки скуп, што је и сам чинио док је био у опозицији.

"Пријавили смо полицији сваки скуп, чак и шетњу до РТС-а, која нам је прекинута и није дозвољена, у којој је убијен Ранко Панић, а била је у складу са законом пријављена полицији", рекао је Вучић и додао да ниједан од скупова прошле седмице није био у складу са законом, осим скупа СНС-а у Арени. 

Стопа раста у трећем кварталу 7,7 одсто

Вучић је рекао да је Србија у трећем кварталу постигла бољи резултат него што је очекивано - остварен је раст од 7,7, одсто, а процена је била 7,4. То значи да је у прва три квартала 2021. остварен раст од 7,6 одсто.

"Пошто имамо податке за октобар, стопа раста биће преко 7,5 посто на нивоу целе године. Што значи, не рачунајући Ирску јер се тамо другачије рачуна, да је Србија у 2020. и 2021. кумулативно бити земља са највишом стопом раста у целој Европи", рекао је Вучић.

Истиче да то не значи да смо јачи од Немачке, али да им се брже приближавамо.

Подсетио је да ће 7, 8. и 9. децембра грађанима бити исплаћивана помоћ од 20 евра. За њу се пријавило нешто више од 5,8 милиона грађана.

Железара и "Зиђин" огромни успеси Србије

Вучић је рекао и да су кинеске инвестиције у Србији, пре свих оне у смедеревску Железару и у рудник у Бору вратили Србију на пут успешних земаља и извукли земљу из кризе.

Рекао је да су у последње време многи критиковали кинеске инвестиције, мислећи пре свега за Железару и Зиђин. То је, каже, бесмислено и срамно понашање на јавној сцени.

Вучић је рекао да Железара од преузимања до краја ове године исплаћује 367 милиона евра, а увећала је број запослених за 102.

Када је реч о "Зиђину", навео је да је од 18. децембра 2018. до данас инвеститор исплатио 254 милиона евра, док је држава, подсећа била у дуговима.

Вучић је напоменуо и да је рудник Чукару Пеки развојна шанса и прилика за Србију.

"Бићемо други по производњи бакра у Европи, после Пољске, и други по производњи злата, после Финске", рекао је Вучић.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару