Читај ми!

Милош Јовановић и Бранимир Јовановић о КиМ, изборима и Несврстанима, опречно о путу ка ЕУ

Србија има право да врати одређен број припадника својих снага безбедности на КиМ, на то ћемо се вратити када околности буду боље, каже за РТС Милош Јовановић из коалиције НАДА. Србија има веома одговоран приступ, спремна је за преговоре, рекао је Бранимир Јовановић, шеф посланичке групе СДПС-а. Када је реч о изборима, Милош Јовановић наводи да је НАДА већ у кампањи, док Бранимир Јовановић напомиње да још нису одлучили да ли ће бити у коалицији са СНС-ом.

Милош Јовановић из Коалиције НАДА и Бранимир Јовановић из Социјалдемократске партије Србије говорили су у Јутарњем програму о ситуацији на Косову и Метохији, европским интеграцијама и плановима за наредне изборе.

Милош Јовановић, председнички кандидат коалиције НАДА, каже да према резолуцији 1244, Србија има право да врати одређен број својих припадника снага безбедности на Косово и Метохију.

"То су услови под којима је мир потписан, и на то ћемо се вратити једног дана када међународне околности буду за нас боље", поручио је Милош Јовановић.

Верује да премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти неће стати и да је стекао навику да "заводи ред" на северу покрајине.

"То је озбиљан притисак на народ да се утиче на њихово исељавање. Курти не схвата да ће овако проузроковати сукобе, то није звецкање оружјем, то је употреба оружја", указао је Милош Јовановић и додао да западном делу међународне заједнице треба рећи шта могу бити последице.

Бранимир Јовановић, шеф посланичке групе СДПС-а, истакао је да држава има веома одговоран приступ по том питању.

Сматра да је однос према Србима који живе на Косову и Метохији пажљив.

"Лако је рећи да можемо да вратимо војску, али морамо прво да уважимо реалност, која је таква да тренутно не постоји амбијент да можемо да вратимо војску на Косово и Метохију", указао је Бранимир Јовановић.

Према његовим речима, понашање специјалних снага косовске полиције је за сваку осуду.

Међутим, оценио је да је у овом случају заказала пре свега бриселска администрација.

"Имам утисак да се криза у Бриселу манифестује на питање Косова и Метохије. Нама је потребна помоћ међународне заједнице да бисмо превазишли оваква питања", каже шеф посланичке групе СДПС-а.

Поручује да је Србија спремна за преговоре и да не бежи од тога.

"Али имамо ситуацију где долази Аљбин Курти који каже да њему преговори нису на листи приоритета. Велика одговорност је на међународној заједници, да се више посвети овом питању. Србија је спремна да прави договоре, да имамо дугорочно решење", истакао је Бранимир Јовановић.

Србија и Покрет несврстаних

Саговорници су се осврнули и на самит Покрета несврстаних у Београду.

Бранимир Јовановић сматра да је тај покрет важан зато што пропагира идеје које Србији иду у прилог.

"То су пре свега једнакост, поштовање међународног права, поштовање територијалног интегритета, немешање у унутрашње ствари једне државе. То су веома важна питања на којима треба да инсистирамо. Сигурно да један овакав скуп нама иде на руку, да се боље позиционирамо на међународној политичкој мапи", оценио је шеф посланичке групе СДПС-а.

Милош Јовановић каже да је Покрет несврстаних настао из тежње за независношћу у блоковској подели света, што је, додаје, сјајна и племенита тежња.

Већина тих земаља (чланица Покрета несврстаних) не признаје сецесију Косова. Део њих би могао да повуче признање. Та врста мултилатералне дипломатија је врло важна, поготово за земље попут наше. То је важно и за питање економије", истиче Милан Јовановић и додаје да је добро што је самит одржан у исто време када и сајам наоружања. 

Опречно о европском путу Србије 

Када је реч о европском путу Србије, саговорници имају опречна мишљења.

"Од нашег европског пута неће бити бог зна шта", рекао је Милош Јовановић из коалиције НАДА.

Бранимир Јовановић сматра да је пут ка Европској унији стратешки циљ Србије и на врху листе приоритета када се говори о спољној политици.

НАДА већ у кампањи, СДПС још без одлуке о коалицији са СНС-ом

Што се тиче наредних избора, Бранимир Јовановић је рекао да СДПС још није донео одлуку да ли ће изаћи на изборе заједно са СНС-ом.

Ипак, напоменуо је да ће први корак који ће предузети бити разговор са напредњацима.

Милош Јовановић из коалиције НАДА истакао је да су они већ у кампањи и да разговарају са људима.

уторак, 16. јул 2024.
40° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару