Читај ми!

Вучић уручио орден председнику Гане

Председник Србије Александар Вучић доделио је председнику Гане Нана Акуфо-Адои Орден Републике Србије на ленти. Двојица председника истакла су посвећеност независној и сувереној политици и најавили унапређење сарадње две земље.

Председник Вучић је истакао да је ово прва посета председника Гане Београду после неколико деценија.

"Ми имамо активне и пријатељске односе са Акром и увек смо стајали уз афричке земље на путу њихове независности и развоја. Један од оснивача Покрета несврстаних 1961. године био је председник Некрумах. Договорено је да број студената којима ће Србија обезбедити стипендије буде дуплиран са 16 на 32. Радићемо заједно, од развоја ИТ сектора, одбрамбене и индустрије, а разговарали смо и о свом питањима значајним како за регион западне Африке тако и за Западни Балкан", рекао је председник Србије.

Председник Вучић је захвалио на чврстом ставу Гане о територијалним интегритету Србије и истакао да орденвдобијају само они који су истински задужили Србију.

"Ми то ценимо и умећемо да покажемо нашу захвалност. У политичком смислу не само да немамо проблема него се одлично разумемо, али морамо много више да сарађујемо на међународном плану. На економском плану много тога треба урадити и покренути са мртве тачке у наредном периоду у интересу људи у Гани и људи у Србији", рекао је Вучић.

Председник Гане Нана Адо Данква Акуфо-Адо захвалио се "на указаној части" и ордену и рекао да је дошао да учврсти пријатељство две земље и приврженост Покрету несврстаних.

"Желим да истакнем посвећеност нашим односима и желим да се захвалим за све што сте учинили за мене личност и за наронд Гане. Посебно бих истакао значај стипендија за младе људе који ће доћи овде", рекао је председник Гане.

Акуфо-Адо је подсетио да је, између осталог, Конференцијски центар у Акри изграђен од стране српских градитеља и да има доста области за сарадњу и у будућности.

"Посебно у областима одбране, образовања и пољопривреде. Надам се да је светла будућност пред нама. На међународном плану најважније је да можемо да водимо самосталне агенде а не да будемо нечија жеља и циљ", рекао је председник Гане.

Акуфо-Адо је рекао и да је недавна набавка вакцина против ковида показала ружан аспект међународних односа због чега верује да сарадња међу земљама као што су Србија и Гана то убудућности неће допустити.

"Нас највише брине безбедност у нашем делу света, поратс терористичких акција и јачање џихадиста и верујем да и на том пољу можемо да имамо корисну сарадњу", рекао је председник Гане Нана Адо Данква Акуфо-Адо.

среда, 03. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару