Читај ми!

Вучић: Отворени разговори са канцеларком Меркел, хвала на свему што је учинила за Србију

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су разговори са канцеларком Немачке Ангелом Меркел били отворени о свим важним друштвеним и политичким питањима. Меркелова је поручила да односе двеју земаља одликују искреност и способност да се друга страна слуша и на основу тога спроведу конкретни кораци. Апсолутно смо свесни да нећемо бити део ЕУ док не решимо питање Косова, рекао је председник.

Александар Вучић је на конференцији за медије након састанка са Ангелом Меркел, која борави у посети Србији две недеље уочи одласка у пензију, рекао да je за Србију то велика част.

"Лично сам поносан што сам после много година сарадње имао прилику да будем један од учесника, домаћина канцеларке Меркел на крају њеног мандата. Хвала канцеларки на свему што је учинила како за Западни Балкан, тако и за Србију. За разлику од многих других, код нас захвалност не траје кратко и када не буде овде као канцеларка, ми ћемо увек исто говорити", рекао је председник Србије.

Навео је да су разговори са канцеларком били отворени, конкретни и да су се тицали најважнијих друштвених и политичких питања, и Србије и региона.

Додао је да је са Меркеловом разговарао о европским интеграцијама Србије и региона, такође и о усклађености спољне политике Србије са спољном политиком ЕУ.

Навео је да је степен усклађености са декларацијама ЕУ за четири месеца подигнут са 46 на 62,5 одсто.

Председник је истакао да су разговарали и о Берлинском процесу. "Ових дана имаћемо прилику да видимо најконкретније наслеђе рада Ангеле Меркел и на томе сам захвалан", додао је Вучић.

Председник Србије додао је да председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен ускоро стиже у званичну посету Београду, а да ће у року од 15 дана од тад бити потписан уговор о изградњи ауто-пута Ниш–Плочник–Приштина.

"Разговарали смо и о другим слободама, вечерас ћемо додатно разговарати и представићу иницијативу ‘Отворени Балкан’, верујем да ћемо од предложених решења за заједничко регионално тржиште имати у периоду који долази", навео је Вучић.

Када је реч о економској сарадњи Србије и Немачке, Вучић је рекао да је 2014. године, када је постао председник Владе, 17.000 људи радило у немачким компанијама у Србији, а данас 72.000.

Додао је да је Немачка највећи спољнотрговински партнер Србије, истичући да верује да ће трговинска размена ове године бити шест милијарди евра.

"То је три пута увећано. А више од та три пута увећан је извоз, опет захваљујући немачким компанијама", рекао је председник додајући да је веома важна подршка Немачке и у образовању.

Говорећи о ЕУ, председник каже да је са немачком канцеларком разговарао и о односима са Приштином и дијалогу.

"Србија је веома посвећена дијалогу, рекао сам да замрзнути конфликт није добро решење и да треба да дођемо до компромисног решења и да ће Србија увек бити отворена како да се дође до тога, да је то добро и да само у миру видимо будућност", нагласио је председник.

Вучић је додао да је тема разговора била и владавина права, напомињући да мора још много да се уради и да је Србија посвећена уставним, правним, медијским, политичким реформама.

Такође, према његовим речима, потписани су споразуми о меморијалима, обнови Народне библиотеке која је бомбардована 1941. године, а ускоро ће бити потписан и стратешки споразум о климатским променама.

"За данас сам вежбао и спремио на свом не добром немачком нешто што би била моја порука канцеларки, али због треме коју имам и страха да не направим грешке, да ми се не смеје пола Европе, одлучио сам да то урадим током вечере, па ћу здравицу изговорити на немачком", поручио је Вучић.

Меркел: Низ резултата током заједничке сарадње 

Канцеларка Меркел је захвалила на гостопримству. "Кроз године наше заједничке сарадње заиста смо дошли до отвореног односа, пуног поверења и постигли смо на том путу низ резултата, још предстоји дугачак пут пред Србијом и целим регионом док сви постану државе чланице ЕУ, што је наш заједнички циљ", рекла је немачка канцеларка.

Додала је да је, између осталог, разговарано о Косову, Босни и Херцеговини и низу других тема о којима је, каже, потребно разговарати.

"Верујем да искреност у нашим разговорима и способност да се друга страна слуша и да се на основу тога кораци спроведу, то одликује наше односе", рекла је Меркелова.

Канцеларка је додала да су Србија и Немачка међусобно блиско повезане.

"Видела сам збирку докумената и видела сам да смо имали немачко-српске односе давно у различитим областима, економији, култури, тако је и данас", рекла је канцеларка Немачке.

Ове године је навршено 80 година од напада Вермахта на Југославију, рекла је Меркелова и најавила да ће Немачка издвојити 500.000 евра за обнову Народне библиотеке која је тада бомбардована.

Такође, додала је да је разговарано о климатским променама, унутрашњој политици, реформама, отварању нових поглавља у процесу приступања ЕУ.

"У области правног система важно је да се постигне напредак, преседник је изнео планове и обећања", навела је Меркелова додајући да је Вучића упознала као особу која не даје лажна обећања већ испуни оно што је рекао.

Напоменула је да сутра иде у Албанију, где ће се састати са премијерима земаља региона.

"Важну улогу у вези са приближавањем ЕУ има Берлински процес и задовљство ми је да видимо резултате корак по корак. Охрабрујем да се иде даље ка правној држави, плуралном друштву", навела је канцеларка.

"Геостратешки интерес ЕУ да се све земље региона приме у чланство" 

Одговарајући на питања новинара о проширењу ЕУ и Берлинском процесу, канцеларка Меркел је рекла да у ЕУ постоји извесна забринутост што се тиче њене функционалности, због чега је француски председник покренуо реформе, увођењем нове методологије кластера.

"Драго ми је чути да се Србија интензивно бави реформама правосуђа, па је ЕУ та која то мора оценити. Знам да је понекад перцепција да тај процес тече споро и да европска страна смишља нове захтеве, али видимо и низ резултата и видимо напредак и Берлинским процесом је повећана повезаност у региону", истакла је Меркелова.

Додала је да се пажљиво гледа да се постављају исти услови свим државама.

"Мора се имати на уму да је велики геостратешки интерес да се ове земље све приме у ЕУ, видимо понекад и назадовање, имамо и утицај других делова света. Морамо и са наше стране имати на уму колико је важан тај геостратешки интерес приближавања региона ЕУ", напоменула је Меркелова.

Председник Вучић је, одговарајући на питање о Берлинском процесу, рекао да је, пре него што су се он и албански премијер Еди Рама састали код Ангеле Меркел, последњи сусрет представника Албаније и Србије био 1947. године.

"Мислим да то довољно говори о значају процеса и Ангеле Меркел. Само неколико година од отпочињања процеса, Рама и ја се чујемо на седам до десет дана, видимо сваких месеца дана, заједно радимо, отварамо границе", рекао је Вучић.

"Ако ме питате да ли волим или сам се осећао сигурније када је у Европи постајала Ангела Меркел, нећу да околишам, да", наставио је Вучић. "Ангела Меркел је била несумњиви и јесте несумњиви лидер Европе, и била је једна од ретких која подигне слушалицу, позове и утиче на регион. Имали смо одговорност не да слушамо већ да будемо озбиљни и увек водимо рачуна о миру, она јесте политички ауторитет који смо желели да чујемо."

Додаје да има помало страх како ће се Берлински процес одвијати када Меркелова оде са позиције канцелара.

"Питам се а ко ће то да нас из Европе зове и каже да морамо бити одговорнији уместо што ћемо да се свађамо преко плота. Када људи кажу не види се велико наслеђе, да сам на њеном месту рекао бих три ствари: прво – имали смо мир све ово време, друго – пролазили смо кроз турбулентан период, миграције, било је кризе у региону, то смо превазишли уз њену помоћ, треће – имали смо корону и тешке економске ствари и улазили у инфраструктурне пројекте. Мислим да је то изузетно наслеђе", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање хоће ли њен наследник бити посвећен Западном Балкану, Меркелова је рекла да сматра да ће се сваки изабрани канцелар залагати за процесе на Западном Балкану.

Вучић је рекао да ће Србија пратити шта се збива и трудити се да има најбоље могуће односе ко год да буде нови канцелар.

"Приметићете за годину дана кад ме питате, имаћу само речи хвале о Ангели Меркел а знам како ће многи да искористе прву прилику да кажу нешто против њених 16 година власти", нагласио је Вучић. 

Вучић: Апсолутно смо свесни да нећемо бити део ЕУ док не решимо питање Косова

Председник Србије је, одговарајући на питања новинара, рекао да добро знамо шта је услов за учлањење Србије у ЕУ – решавање питања Косова.

"Нећете чути ниједну реч од мене да негирам сазнања шта су услови. Дијалог водимо на свој начин, и Србија има свој Устав ког мора да се држи, спремни смо да разговарамо увек о решењима, морамо прво да уредимо односе, да имамо слободан проток робе, људи, услуга, капитала, приближимо једни друге. Ако је питање да ли смо свесни да нећемо бити део ЕУ пре решавања тог проблема, апсолутно смо свесни, знамо колико је то тешко за нас, проблематично из милион разлога о којима нема потребе данас да говорим", рекао је Вучић.

Поновио је да је против замрзнутог кофликта, додајући да је добро да то решава ова генерација.

"То мора да буде компромис, а не решење које је понижавајуће и поражавајуће за Србију", наглашава председник Србије. Вучић је рекао још једном да не зна шта ће бити када Меркелова оде у пензију јер, како каже, није пророк.

"Наше је да мењамо себе због себе, а верујем да ће доћи политички моментум када ћемо моћи да постанемо пуноправна чланица ЕУ", навео је Вучић.

Канцеларка је, одговарајући на исто питање, рекла да "ће се нека питања решити на крају једног процеса".

"Нису све државе чланице ЕУ признале Косово, говорићу из европске перспективе, питање се мора решити да би садашње државе чланице ЕУ одговориле питању процеса приступања. Нема смисла разговарати о крају неког процеса пре него што се реше други процеси. Ја сам за мапу пута где се решавају питања", напоменула је Меркелова.

Meркелова и Вучић о литијуму у Србији

Одговарајући на питање новинара да ли је Немачка заинтересована за литијум у Србији, Меркелова је рекла да се, ако се цео свет интересује за то, интересује и Немачка.

Додала је да има велики број инвестиција у ауто-индсутрији у Србији. Такође је рекла да је литијум важан за будућу мобилност и батеријске ћелије, што је била једна од тема разговора.

"Србија ту има нешто што заиста вреди. Наравно, постоји забринутост да ли ће се експлоатација вршити у складу са еколошким стандардима. ЕУ ту заиста има добре стандарде одрживости. Није само реч о немачким интересима, али то је питање којим ће се бавити државе чланице ЕУ, јер је климатска неутралност на континенту као што је Европа заиста важно питање", рекла је Меркелова.

Председник Србије је такође рекао да су разговарали о питању потпуне заштите животне средине.

"Да све буде, ако би било експлоатације, мајнинга, фајнинга, да то мора да буде у складу са највшим европским и светским стандардима, да заштитимо народ. Под број два, народ мора да донесе одлуку да ли ћемо да радимо или не. Ако уђемо у све то, сматрамо Немачку као изузетног партнера", рекао је Вучић.

Према његовим речима, то је велика прилика за нас, али само ако се обезбеде чист ваздух, вода, планине и сигурна животна средина за људе.

На крају конференције, председник се још једном захвалио Меркеловој на посети, додајући да је увек добродошла и да је Србија "њена друга кућа". 

субота, 27. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару