Читај ми!

Циљ: без граница за грађане Србије, Северне Македоније и Албаније од 2023. године

Лидери Србије, Северне Македоније и Албаније потписали су три споразума о сарадњи. Ново име за "мини Шенген" је "Отворени Балкан", договорено је у Скопљу. Председник Александар Вучић поручио је да је циљ иницијативе да олакша живот грађанима и побољша животни стандард, да у њој нема ничега што је уперено против било кога и нагласио је да, ако успеју у њеној имплементацији, од 1. јануара 2023. неће бити граница за грађане три земље. Почиње нова ера сарадње у региону, рекао је премијер Северне Македоније Зоран Заев. Премијер Албаније Еди Рама поручио је да је "мини Шенген" стратешка иницијатива.

Председник Србије Александар Вучић и премијери Северне Македоније и Албаније, Зоран Заев и Еди Рама, потписали су у Скопљу три документа која ће олакшати трговину у региону и омогућити јединствено тржиште рада, али и међусобну помоћ у ванредним ситуацијама. 

Вучић је у обраћању на почетку Форума у Скопљу рекао да је један услов поверење, које имамо, а други да три земље, односно владе, буду у стању да брзо испоруче резултате.

"Ако то будемо у стању, од 1. јануара 2023. године – немамо границе између наших земаља. Има граница, али нема их за грађане. Идете од Београда до Тиране, а нико вас нигде не зауставља", поручио је Вучић, додајући да се повећава и сигурност свих грађана.

Вучић је навео да се, када се кретало са овом иницијативом, и њему и премијерима Северне Македоније и Албаније, Зорану Заеву и Едију Рами, то учинило као нешто што је добро, као поглед у будућност, што мења ствари на Балкану, на којем су, приметио је, увек лакше проналазили недостатке оних других и разлоге за свађе.

"Када смо разговарали, размишљали смо о томе како би било добро да они који нису били најближи, а Србија и Албанија никад у историји нису били нарочито блиске, решили смо да од погледа у прошлост главу окренемо ка будућности и да размишљамо шта треба да оставимо својој деци", рекао је Вучић.

Истакао је да се у последње две године развило искрено међусобно поверење.

"И у смислу односа према региону, Европи и свету, али нисмо ни глупи ни наивни да верујемо да ће неко други да ради у корист наших земаља ако ми не будемо то чинили", поручио је Вучић.

Зато је, каже, важно да се грађанима три земље покаже да смо у стању да сами доносимо одлуке, да бринемо о себи, побољшавамо живот грађана, да будемо на путу ка ЕУ, али да радимо са свима и да не чекамо да нас неко негде уводи, већ да мењамо своју судбину и радимо у интересу грађана.

"Поверење је кључна ствар, која се у међувремену догодила. А, када то имате, не размишљате о томе шта је други мислио са другим предлогом. Нема ништа иза наших предлога, само интереси наших грађана", рекао је Вучић.

Одбацио је примедбе да Србија тиме добија највише, јер је највећа, наводећи да тиме добијају сви.

"Како не добијају грађани Албаније или Северне Македоније, ако можемо без задржавања да одемо до Скопља и Охрида, Тиране, Драча, Скадра? Ако то успемо за годину и по, то је историја", рекао је Вучић.

Поручио је да се свима отвара безброј могућности, а ниједна није лоша за било кога, управо супротно.

Он је указао и да ће Србија, Северна Македонија и Албанија завршити годину са укупно 76 милијарди евра БДП-а, што је мање од Словачке, а можемо, истиче, и да их стигнемо, па и престигнемо за пет-шест година.

"Можемо да будемо машинерија раста овог дела Европе, али морамо да помогнемо привредницима. Радимо тако да прошлост можемо да оставимо иза себе, да гледамо у будућност, у животе, у напредак животног стандарда. Од овога људи могу да имају само корист, никако штету", рекао је Вучић.

Иницијатива, понавља, није уперена против било кога, већ само "светом" циљу – да грађани живе боље, од чега, каже, нема ништа важније.

"Увек ће бити противника који ће да траже завереничке теорије, који не размишљају о економији, који ће у свему наћи ману. Знам да нису сви у свету одушевљени јер волан за управљање није у њиховим рукама, већ у рукама наше три земље, суверене, које саме доносе одлуке. Ми се питамо, наши грађани се питају", рекао је Вучић.

Он је додао и да ће се кренути у конкретне иницијативе за пружање погодности грађанима, попут попуста на карте за воз, наплате путарине, како би људи осетили зашто је то добро.

"То је наш посао, а вас привреднике молим да нам помогнете, да вршите притисак на коморе, али и на нас да радимо брже. Да покушамо да у потпуности отворимо границе. То је историјски задатак, видећемо да ли смо му дорасли, а верујем да јесмо", поручио је председник Србије.

Додао је и да је одавно дошло време да побегнемо из односа "колонија–сизерен", у коме треба да питамо друге, већ да своју судбину узмемо у своје руке и одлучујемо о себи.

Заев: Почиње нова ера сарадње у региону – политичка релаксација

Премијер Северне Македоније Зоран Заев поручио је на отварању да данас почиње нова ера сарадње у региону, да ће бити дато ново име иницијативи мини-Шенген, што ће бити додатни импулс привредној сарадњи, али и релаксацији политичких односа у региону.

"Ово ће бити препозната иницијатива која ће бити широко прихваћена и у Бриселу и у Вашингтону. То може да направи озбиљан допринос у политичкој релаксацији у региону", истакао је Заев на форуму.

Он је поручио да је та иницијатива отворена за све земље Западног Балкана.

Охрабрујем све да нам се придруже због добробити свих народа на Западном Балкану, како би ово био заједнички простор, поручио је Заев.

Казао је да на форуму учествује више од 350 компанија из региона, али и још стотинак представника трговинских комора и фирми ван региона.

"Ово је велики одзив на позив да Балкан креће да ствара економски повезан простор", навео је Заев.

Истакао је да је заједничка политичка воља и њега и Вучића и Раме да дају максималну подршку и обезбеде услове за већу сарадњу у региону, за добробит свих наших грађана и већи животни стандард због олакшица које ће бити уведене.

"Јасно је да само уз интегрисани и повезани регион можемо брже да идемо ка чланству у ЕУ. Све што радимо је резултат европских вредности, јер тежимо да унапредимо четири слободе – кретања људи, робе, капитала и услуга", рекао је Заев.

Додаје да је важно да се успостави 24-часовни рад граничних служби, да се зелени коридори простиру од Западног Балкана ка ЕУ.

Наш циљ је да имамо непрекидно кретање између граничних прелаза три земље, а надамо се и шире, нагласио је Заев.

Рама: Мини Шенген стратешка иницијатива

На Форуму се обратио и премијер Албаније Еди Рама, који је рекао да је "мини Шенген" иницијатива од стратешког значаја за Албанију, али и да је потребна региону, уколико жели да се привредно развија и иде напред, а не да остане "заточеник прошлости".

Рама је рекао да нема напретка региона уколико земље заједнички не развијају привреду и не стварају перспективе за више радних места, посебно за младе.

"Неки људи су кажњени да живе у прошлости, ми желимо да се окренемо будућности путем ове заједничке иницијативе која има за циљ да у региону, као што је у ЕУ, 'заживе' четири слободе – слобода кретања људи, капитала, добара и услуга", рекао је Рама.

Поручио је да не треба окрећемо леђа једни другима као што смо, каже, чинили 500 година, док, с друге стране, земље ЕУ имају свој ритам кретања и условљавања.

"И када се регион интегрише у ЕУ, радићемо исто што и сада. Сада то успостављамо без ЕУ, а када постанемо део европске породице, неће се разговарати о томе да ли су ове четири слободе омогућене у нашем региону или не", рекао је Рама.

Нагласио је да "мини Шенген" није ексклузивна иницијатива Албаније, Србије и Северне Македоније, већ да је на добробит свих у региону и да свако ко жели да се прикључи тој иницијативи треба то да учини.

субота, 27. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару