Читај ми!

Стано: Вучић и Курти 19. јула у Бриселу

Нова рунда дијалога Београда и Приштине на високом политичком нивоу, између председника Србије, Александра Вучића и премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија одржаће се у пондељак 19. јула, изјавио је портпарол ЕУ Петер Стано.

На питање да ли је ЕУ, као главни посредник у разговорима Београда и Приштине одредила термин за нови састанак Вучића и Куртија и да ли је у међувремену дошло до напретка у разговорима на техничком нивоу, Стано каже да "напретка има од састанка до састанка".

"Високи представник Борељ ће у понедељак бити домаћин још једне рунде високополитичког дијалога Београда и Приштине уз подршку Мирослава Лајчака. Овај састанак ће се фокусирати на напредак постигнут до сада и следеће кораке у дијалогу који је важан за европске перспективе Србије и Косова", наводи Стано.

Одговарајући на питање о напретку постигнутом током претходне рунде током разговора Вучића и Куртија, али и експертских делагација Београда и Приштине, Стано напомиње да је дијалог "процес који траје" и који је "фокусиран на међусобно прихватљивом, правно обавезујућем и свеобухватном споразуму о нормализацији односа".

"Сваки састанак који ЕУ организује као посредник је мали корак напред. Нема назадовања и то је важно", нагласио је Стано.

Додао је да је крајњи циљ свих састанака из оквира дијалога да се обе стране приближе и дођу до "консензуса и компромиса" о нормализацији односа.

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ је након претходне рунде разговора Вучића и Куртија, која се одржала у Бриселу 15. јуна, најавио да ће до краја јула бити одржан још један састанак највиших званичника Београда и Приштине.

У међувремену, у Бриселу су се састали главни преговарачи две стране како би са експертским тимовима покушали да приближе ставове по питањима раније постигнутих договора када је реч о решавању питања несталих, слободи кретања, енергетици и формирању Заједнице српских општина.

У дипломатским изворима у Бриселу посебно су наглашавали важност добре припреме новог састанка Вучића и Куртија како би се избегао сценарио од претходног пута – да се две стране не сложе ни у чему.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?